Pametno prilagodljivo sjenilo iz Boscha

Pametno prilagodljivo sjenilo iz Boscha

Sunčev odsjaj koji zasljepljuje vozače uzrok je velikog broja prometnih nesreća, a u Boschu smatraju da modernom tehnologijom mogu riješiti taj problem

Odsjaj snažnog sunčevog svjetla izravno u oči vozača može biti opasan, pa i poguban ako se dogodi u kakvoj kritičnoj prometnoj situaciji. Podaci pokazuju da je upravo on uzrok velikog broja prometnih nesreća, i to češće nego bilo koji drugi vremenski utjecaj, a vjerojatnost za doživjeti ili izazvati nezgodu po vrlo sunčanom vremenu je 16% veća nego pri normalnim uvjetima. Iz Boscha smatraju da novom tehnologijom “virtualnog sjenila” mogu riješiti taj problem.

Umjesto tradicionalnog sjenila koje vozači mogu spustiti i zakloniti se od sunca, Bosch predlaže rješenje u vidu prozirnog, adaptivnog sjenila. Ono se sastoji od prozirnog LCD zaslona i kamere, te ponešto pametno osmišljenih algoritama umjetne inteligencije. Krajnji cilj je vidljiv na priloženoj slici i videu – najsjajnije sunčeve zrake koje bi bile usmjerene izravno prema očima vozača automatski će biti zatamnjene, ali ne na način da se vozaču smanjuje vidno polje.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Kamera snima položaj lica vozača, algoritmi pronalaze točno mjesto gdje mu se u određenom trenutku nalaze oči, te zatamnjuju dijelove sjenila kako bi se smanjio utjecaj blještanja bez da se ometa pogled na cestu. Inovacija je najkorisnija u vrijeme svitanja i sumraka kada su odbljesci najopasniji.

Prva je ovo revolucija u sjenilima u stotinu godina, kažu iz Boscha, a za svoj su Virtual Visor na ovogodišnjem CES-u u Las Vegasu dobili i nagradu za inovativnost (CES 2020 Innovation Award). Prihvati li industrija ovo rješenje, ono bi trebalo značajno povećati sigurnost vozača i drugih sudionika u prometu, i to na vrlo jednostavan način.

Podijeli:
1