Pagani ima novi bezvremenski model: Utopia

Pagani ima novi bezvremenski model: Utopia

Tek treći model ručno rađenog hiperautomobila iz pogona kultnog talijanskog proizvođača Paganija nosi naziv Utopia, pogonjen je V12 motorom snage 852 KS i donosi klasični ručni mjenjač

U svijetu u kojem je gotovo svaki novi automobil električni ili značajno elektrificiran, prava su rijetkost proizvođači koji žele ostati vjerni manualnim kontrolama, fosilnim gorivima i onome što automobile čini tako privlačnima – sirovoj snazi benzinskih motora. Jedan od njih svakako je Pagani, koji svoje automobile tretira kao umjetnička djela, a otprilike tako ih i cijeni.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Dizajniran poput skulpture

Nakon Zonde i Huayre, Horacio Pagani je lansirao tek treći hiperauotmobil u 30 godina postojanja svoje kompanije. Njegovo ime je Utopia, a u punom smislu riječ je o nasljedniku postojećih modela. Bez baterija, bez hibridizacije, samo s pravim V12 motorom i čistim 7-stupanjskim ručnim mjenjačem, čak i bez dvostruke spojke zbog uštede na masi – Utopia bi trebala ponuditi “čisti” vozački užitak.

Izvana više nalik Zondi, Utopia teži tek 1.280 kg, a diči se zavodljivim krivuljama, aerodinamičnom linijom te nepogrešivim osjećajem za dizajn i detalje. Tu su, primjerice, “gull wing” vrata, vanjski retrovizori koji kao da “vise u zraku”, kao i prednja i stražnja hauba koje se otvaraju svaka na svoju stranu, otkrivajući besprijekorno dizajniranu unutrašnjost, od kabine do motora. U Paganiju kažu kako im je cilj bio stvoriti automobil koji nije niti moderan niti retro, već – bezvremenski.

S tehničke strane, osnova modela je monocoque od ugljikovih vlakana i kompozitnih materijala u kombinaciji s titanijem. Spomenuti V12 motor djelo je kompanije Mercedes-AMG, a riječ je o 6-litrenom biturbo agregatu snage 852 KS, izrađenome samo za Pagani. Na premijeri je istaknuto kako će Utopia biti izrađena samo u ograničenom izdanju od 99 primjeraka, a svi oni – već su prodani. O cijeni nije bilo riječi.

U nastavku donosimo galeriju fotografija ovog zadivljujućeg umjetničkog djela…

YouTube MP3 - Hotmail
1