Osnovana udruga vozača e-vozila Strujni krug

Osnovana udruga vozača e-vozila Strujni krug

Zagovornici električnih automobila za početak imaju tri cilja

Poznati hrvatski poduzetnici pokrenuli su ovu udrugu kako bi se borili za čiste gradove, čišći zrak, te promovirali vožnju na struju, lobirali za promjenu regulative i omogućili stvaranje velike mreže punjača električnih automobila diljem Hrvatske

U Zagrebu je danas na tiskovnoj konferenciji predstavljena novoosnovana udruga vozača električnih vozila Strujni krug. Osnovni cilj udruge bit će promoviranje ekonomskih i ekoloških prednosti zelenog transporta u Republici Hrvatskoj, s konačnim ciljem čišćeg zraka za sve njezine stanovnike.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Osnivači udruge poduzetnik Hrvoje Prpić, osnivač HGspota, suosnivač Hrvatske mreže poslovnih anđela i investitor, zatim Saša Cvetojević, poslovni anđeo, investitor i poduzetnik, te Maja Jelisić Cooper, serijska poduzetnica, direktorica i suosnivačica Klasik TV-a. Svo troje su vlasnici električnih automobila već godinama, a Saša Cvetojević je svojim električnim vozilom putovao čak do Nordkappa te prešao Saharu na reliju Budimpešta – Bamako i time dokazao da s električnim automobilom već i danas možete gdje god poželite.

Udruga će se zalagati za modernizaciju prometne infrastrukture u Hrvatskoj s ciljem povećanja broja električnih vozila na našim cestama. Pokušat će, kažu potencijalnim kupcima razbiti zablude o e-vozilima, njihovom dosegu, koristima i ekonomskoj isplativosti.

Kako bi ostvarili svoje ciljeve, osnivači Strujnog kruga za prvu su si godinu zadali tri ostvariva i jeftina cilja za koje smatraju da se ima itekako smisla boriti:

  1. Predlagat će da se prilikom izgradnje novih ili modernizacije starih garaža i parkirališta uvode jednostavne i jeftine predinstalacije, kako bi se kasnije na što veći broj parkirnih mjesta mogao jednostavno postaviti punjač.
  2. Pokrenut će pilot projekte u većim hrvatskim gradovima s ciljem povećanja broja električnih punionica kroz stupove javne rasvjete. Slični modeli već postoje diljem Europe, gdje ovaj oblik punjača značajno širi infrastrukturu punionica bez pretjerano velikih ulaganja.
  3. Lobirat će za izmjenu zakonodavnog okvira kako bi se izbjegle zloupotrebe parkirališnih mjesta rezerviranih za električna vozila (protiv čega su vlasnici e-vozila nedavno i prosvjedovali u Zagrebu).

Te tri jednostavne mjere omogućile bi građanima da se lakše odluče na kupnju električnih vozila, objasnio je Prpić.

Kako bi to postigli, udruga poziva sve zainteresirane koji žele živjeti u čišćim gradovima da se učlane u udrugu na njihovim stranicama i pomognu poboljšati kvalitetu života sebi samima i svojim najbližima.

Dakako, za članstvo nije nužno biti vlasnik električnog vozila, a udruzi mogu pristupiti i tvrtke iz ove branše. Rad udruge također je moguće pratiti i putem Facebooka.

Izjave osnivača

Hrvoje Prpić: Cilj udruge je poboljšati kvalitetu zraka u gradovima koja, pogotovo zimi, pada na razine opasne za disanje. Loša kvaliteta zraka skraćuje prosječne živote na ovim prostorima za oko 18 mjeseci, a s dolaskom novih tehnologija ta se prerana smrt nas samih, naših roditelja te naše djece može spriječiti malim promjenama zakona. Želimo da snijeg u gradovima bude bijel sve dok se ne otopi, kao na planinama. Sve što je crno na snijegu je svaki dan u našim plućima.

Saša Cvetojević: Puno je zabluda koje odvraćaju ljude od korištenja električnih vozila. Želimo razbijati mitove i pokazati vlastitim primjerom kako su električna vozila već danas realnost te osim pozitivnog utjecaja na okoliš pružaju velik užitak u vožnji, ali i daju značajnu uštedu tijekom vremena korištenja.

Maja Jelisić Cooper: Voziti električni auto u Hrvatskoj još uvijek nije česta pojava, što mi svojim društveno odgovornim  djelovanjem želimo promijeniti prije svega djelujući na državne institucije koje bi trebale percipirati potrebu da infrastruktura za električna vozila postane integralni dio razvojnih strategija i kapitalnih državnih projekata. Cilj nam je da Hrvatska postane zemlja u kojoj će prevladati električni automobili kao jedno od dugoročnih rješenja za čišći zrak i bolji i kvalitetniji život svih nas.

YouTube MP3 - Hotmail
1