Odakle se u Hrvatsku najčešće uvoze rabljeni automobili?

Odakle se u Hrvatsku najčešće uvoze rabljeni automobili?

Podaci tvrtke carVertical otkrivaju kako stoji hrvatsko tržište rabljenih automobila u 2021. i iz kojih zemalja nam najčešće dolaze rabljeni automobili

Stranica carVertical, koja omogućava provjeru stanja rabljenih automobila, analizirala je statistike za Hrvatsku kako bi vidjeli iz kojih zemalja k nama najčešće dolaze ovakva vozila. Dolje predstavljene statistike temelje se na podacima stranice carVertical, tj. ovo istraživanje uključuje rabljene automobile uvezene tijekom posljednje dvije godine, a koji su isključivo provjereni putem platforme carVertical.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

U njihovim izvješćima o povijesti automobila moguće je vidjeti datume registracije i zemlje u kojima je automobil bio prethodno registriran. Ova je studija izrađena na temelju takvih podataka, a za potrebe istraživanja, analizirano je više tisuća izvješća o povijesti automobila.

Top 5 zemalja

U kontekstu uvoza rabljenih automobila, Njemačka (s udjelom gotovo 50%) ostaje i dalje prvi izbor hrvatskih građana. Zanimljivo, iako cijena rabljenih automobila ponekad zna biti i povoljnija u odnosu na Njemačku, na Belgiju odlazi šestina ukupnog uvoza (nešto više od 16%) pa je to tako druga zemlja iz koje se uvoze rabljeni automobili.

Kao što se može vidjeti iz ilustracije, Francuska (s gotovo 9%) te Italija i SAD (na razini nekih 6%) zaključuju ovaj popis pet zemalja iz kojih se najviše uvoze rabljeni automobili. Prikazani udjeli predstavljaju preferencije i tendencije uvoza rabljenih automobila. Nakon ovih pet zemalja, slijede još Nizozemska, Slovenija, Austrija, Španjolska i Češka do desetog mjesta, a listu top 15 zatvara Srbija.

Ovo, dakako, ne znači da postotci ujedno oslikavaju stanje na hrvatskom automobilskom tržištu jer bi za tako nešto trebalo povlačiti korelacije i u odnosu na segment novih vozila.

YouTube MP3 - Hotmail
1