Novi Opel Vivaro – odgovor na razne potrebe

Novi Opel Vivaro – odgovor na razne potrebe

Sve veći rast tržišta srednje velikih dostavnih kombija dobit će s trećom generacijom Opel Vivara još jedan poticaj. Vivaro je od 2001. na dobrom glasu kao kombi za prijevoz tereta ili ured na kotačima, čemu svjedoči i činjenica da ih je s tvorničke trake sišlo oko milijun. Uz veličine prilagođene raznim namjenama i brojne inovativne tehnologije novi Vivaro može svaki posao obaviti bolje nego ikad prije.

Vivaro je dostupan u raznim izvedbama prilagođenim potrebama kupca: kao teretni furgon, s dvostrukom kabinom za do šest putnika, kao podvozje s kabinom i kombi za prijevoz ljudi. Tu su prvi put i tri umjesto dvije dužine: 4,6 m, 4,95 m i 5,3 m. Uz maksimalan teretni kapacitet od 6,6 m3 novi Vivaro krasi nosivost do 1400 kg, što je 200 kg više od prethodnika. Slično je i s vučnim opterećenjem jer novi Vivaro može povući maksimalno 2500 kg, što je pola tone više nego prije. Samo je visina skromna – kod većine varijanti iznosi 1,9 m pa tako novi Vivaro tako može pristupiti podzemnim garažama i trgovačkim centrima s niskim stropom, što olakšava utovar i istovar.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Neograničen pristup teretnom prostoru moguć je kroz široka stražnja i klizna bočna vrata. Posebno su praktična klizna vrata koja se prvi put kod Vivara otvaraju automatski. Dovoljno je izvan vozila pomaknuti nogu prema senzorima. U verziju Vivara dužine 5,3 m moguće je sigurno smjestiti predmete dužine do 4,02 m zahvaljujući mogućnosti utovara FlexCargo ispod suvozačkog sjedala.

U kabini novog Vivara vozač i putnici osjećat će se kao da su u osobnom automobilu. Sustavi kao što su head-up display, stražnja kamera koja pokriva 180 stupnjeva, upozorenje na mogućnost frontalnog sudara, automatsko kočenje u slučaju nužde i tempomat osiguravaju opuštenu vožnju. Zahvaljujući ergonomskom položaju sjedenja, sve kontrole su pregledne i vozaču na dohvat ruke.

Bogate mogućnosti povezivanja jamče napredni infotainment sustavi. Informacijsko-multimedijski sustavi Multimedia Radio i Multimedia Navi Pro dolaze s velikim dodirnim zaslonom dijagonale 17,8 inča. Oba se integriraju s mobitelom putem platformi Apple CarPlay i Android Auto. Multimedia Navi Pro još dolazi s navigacijom za Europu s 3D prikazom.

Zahvaljujući cijelom nizu postavki sjedala, od kojih su neke poput potpore za križa i naslona za ruku električne, kokpit s fokusom na vozača udoban je kao kod osobnog automobila. Brojni pomoćni sustavi neuobičajeni za tu klasu osiguravaju da se isto može reći i za sigurnost. Vivaro je dostupan s head up displayem, što je jedinstveno u segmentu, kako bi vozač mogao vidjeti sve važne informacije i istovremeno držati pogled na cesti.

Napredni sustav za kontrolu proklizavanja IntelliGrip nudi stabilnost i sigurnost na raznim skliskim podlogama – blatu, pijesku ili snijegu. Veća odignutost od tla i zaštita donjeg dijela karoserije dostupna je s dodatnom opremom za gradilišta. Čim se otvore knjige narudžbi, Opel će novi Vivaro ponuditi i s pogonom na sve kotače tvrtke Dangel.

Tijekom 2020. ponuda će se proširiti posve električnom verzijom s baterijom. Opel će time pokrenuti elektrifikaciju svog portfelja lakih gospodarskih vozila, pa Vivaro neće biti samo spreman za rad u selima ili predgrađima, nego i za pokrivanje onog problematičnog “zadnjeg kilometra” u gradskim središtima u kojima će u budućnosti biti sve veća ograničenja za konvencionalne motore.

Privlačnost novog Vivara nije samo u nosivosti i tehnologijama na koje smo navikli kod osobnih automobila. Uz ekonomične motore tu su i mjenjači koji omogućuju glatko mijenjanje stupnjeva prijenosa kao što je 8-stupanjski automatski mjenjač. Servisni intervali do 50 000 km dodatno smanjuju radne troškove.

Knjiga narudžbi se otvara u veljači, a u prodajne salone novi Vivaro stiže krajem ljeta.

Podijeli:
1