Novi Nissan Qashqai imat će blago hibridnu i e-Power verziju

Novi Nissan Qashqai imat će blago hibridnu i e-Power verziju

U skladu s Nissanovim ciljem da do 2024. godine 50% vozila prodanih u Europi bude elektrificirano, uz 1.3 DiG-T benzinski motor s blagim hibridom novi Nissan Qashqai bit će premijerno dostupan i s motorom e-POWER, Nissanovim pogon u kojem se benzinski motor upotrebljava samo za proizvodnju električne energije, a kotače pokreće isključivo električni motor

Nissan je najavio svoj novi Qashqai, popularni crossover koji donosi spoj dinamičnih performansi, uglađenog voznog sklopa i štedljivih motora. U skladu s kompanijskim ciljem da do 2024. godine 50% vozila prodanih u Europi bude elektrificirano, uz 1.3 DiG-T benzinski motor s blagim hibridom novi Nissan Qashqai bit će premijerno dostupan i s motorom e-POWER, Nissanovim motorom koji preuzima tehnologije iz također u europi popularnog električnog vozila LEAF.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Sustav e-POWER posebno je razvijen za novi Qashqai kako bi ispunio stroge zahtjeve europskih kupaca. Qashqai s motorom e-POWER štedljiv je i ima niske emisije CO2, ali istovremeno se odlikuje brzim odzivom na gas i snažnim ubrzanjima.

Inačicama s pogonom na prednje ili sve kotače, 6-stupanjskim ručnim mjenjačem ili novim CVT mjenjačem Xtronic te doživljajem vožnje kao s električnim motorom zahvaljujući sustavu e-POWER, ponuda pogona novog Qashqaija ispunit će potrebe najrazličitijih kupaca i pritom pružiti istinski vozački užitak, kažu iz Nissana.

1.3 DiG-T blago hibridni benzinac

Blagi hibrid 12 V ALiS (Advanced Lithium-ion battery System; en. napredni sustav litij-ionske baterije) dostupan u novom Qashqaiju hibridna je tehnologija koja donosi više okretnog momenta, dulje zaustavljanje motora u praznom hodu, brže ponovno pokretanje motora i zaustavljanje vozila (samo CVT), a pritom osigurava nižu potrošnju goriva i emisije CO2 (–4 g/km).

Ovaj blagi hibridni sustav ALiS dodaje samo 22 kg na ukupnu masu vozila. Prilikom usporavanja energija se prikuplja i pohranjuje u litij-ionskoj bateriji. Prikupljena energija zatim se koristi kad je vozilo zaustavljeno u praznom hodu, prilikom zaustavljanja (samo CVT mjenjač) i za dodatni okretni moment.

ALiS je spojen s uglađenim i provjerenim 1.3 DiG-T benzinskim motorom koji pokreće Qashqai od 2018. Motor je dodatno dorađen za novi Qashqai s 50 novih komponenata i sada ispunjava normu Euro6D Full. 1,3-litreni motor s 12 V ALiS baterijom bit će dostupan u dvije razine snage – 140 KS i 160 KS.

e-POWER: elektromotor pogonjen benzincem

Novi Qashqai bit će prvo vozilo na europskom tržištu koje će pokretati Nissanov motor e-POWER. Sustav e-POWER ekskluzivan je Nissanov sustav i jedan od najvažnijih elemenata njihove strategije inteligentne mobilnosti.

Sustav e-POWER čine snažna baterija povezana sa 157 KS snažnim benzinskim motorom, generator energije, inverter i 140 kW snažan električni motor dimenzija i snage kao u ostalim Nissanovim električnim vozilima. To je rješenje koje spaja snažna linearna ubrzanja karakteristična za električna vozila, ali bez potrebe za punjenjem vozila na punjaču.

Jedinstveno obilježje sustava e-Power je to da se benzinski motor upotrebljava samo za proizvodnju električne energije, a kotače pokreće isključivo električni motor. To znači da motor uvijek radi u optimalnom rasponu okretaja, čime se smanjuje potrošnja i emisije CO2 u usporedbi s konvencionalnim motorima s unutarnjim izgaranjem.

Sustav e-POWER najbolje je prijelazno rješenje između motora s unutarnjim izgaranjem i električnog vozila. Korisnicima omogućuje uživanje u doživljaju vožnje kao u električnom vozilu i impresivnu potrošnju goriva po pristupačnim cijenama – smatraju u Nissanu.

Novi Qashqai sa sustavom e-POWER ubrzava snažnije od hibridnih konkurenata, i to pri nižim okretajima motora. Sustav radi tiho, kao i potpuno električno vozilo, i podešen je da pruži najnižu razinu buke i povezan osjećaj prilikom ubrzavanja zahvaljujući prilagođavanju okretaja motora u skladu s promjenom brzine vozila.

Kao i LEAF, Qashqai nudi doživljaj vožnje sa samo jednom papučicom, poznatijom pod nazivom e-Pedal. Vozači mogu pokrenuti vozilo, ubrzavati i kočiti uporabom samo papučice gasa u čak 90% slučajeva.

Prodaja novog Nissana Qashqai opremljenog sustavom e-Power počinje 2022. godine.

Podijeli:
1