Novi Ford Mustang je – električni SUV

Novi Ford Mustang je – električni SUV

Ford Mustang Mach-E naziv je novog električnog SUV-a predstavljenog ove nedjelje, a iz kompanije su istaknuli značaj ovog događaja činjenicom da je linija automobila imena Mustang prvi puta nakon 55 godina doživjela proširenje.

Ford je u nedjelju uvečer u Los Angelesu, uoči otvaranja tamošnjeg sajma automobila, svijetu predstavio novi Mustang. No, ovoga puta pod kultnom se markom nije našao neki veliki američki “muscle car”, niti njegova elektrificirana verzijaFord Mustang Mach-E potpuno je električni gradski terenac (SUV). Novi je ovo dodatak Mustang liniji još od 1964. godine, ali i konkurent Teslinom Modelu Y. U prodaju bi trebao biti pušten krajem sljedeće godine po cijenama od oko 44.000 dolara pa na više.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Električni pogon novog Mustanga (znamo, trebat će nam svima da se naviknemo na ovo ime u novom kontekstu) ubrzavat će ovaj SUV do 100 km/h za manje od 5 sekundi, a imat će 337 KS ili jača verzija 465 KS i 830 Nm okretnog momenta. Ugrađene baterije davat će mu autonomiju od oko 600 km (WLTP) u “extended range” verziji. Zamišljeno je da pogon bude na sva četiri kotača.

Tehnologija, tradicija, snaga

Mustang Mach-E rezultat je dugogodišnje tradicije ove kompanije, moderne tehnologije i potreba i želja samih kupaca. Trebao bi ponuditi snagu, brzinu, zabavu u vožnji, kao i napredne mogućnosti, povezivost, i sve što moderni e-automobili nude. “Ovo je jedan od najuzbudljivijih automobila koje je Ford ikada predstavio”, izjavio je predsjednik ove kompanije za Europu Stuart Rowley.

Vozačima će se nuditi tri načina rada, nazvani Whisper, Engage i Unbridled, koji će osim podešavanja pogona i upravljanja mijenjati i ambijentalnu rasvjetu i zvukove kako bi u potpunosti prilagodili iskustvo vožnje. Za potpunu prilagodbu navikama vozača pobrinut će se i ugrađeni SYNC infotainment sustav koji će se oslanjati na strojno učenje kako bi bolje služio vozaču i “naučio” njegove preferencije. Dakako, povezivanje s mobitelima bit će moguće ostvariti putem Apple CarPlaya, Android Auta i AppLinka.

Baterije Mustanga Mach-E punit će se najvišom snagom od 150 kW, pa bi oko 93 kilometra dometa trebalo biti moguće dodati u samo deset minuta na brzoj DC punionici. Od 10 do 80% Mustang će se na istoj punionici napuniti za oko 38 minuta.

Podijeli:
1