Nova Toyota Yaris stiže 2020.

Nova Toyota Yaris stiže 2020.

Toyota privodi kraju razvoj nove generacije modela Yaris i prema posljednjim saznanjima radit će se o vozilu s kojim će Japanci ciljati na vrh segmenta u konkurenciji VW-ovog Pola, fordove Fieste, novog Clia, novog Peugeota 208, nove Opel Corse i sl. Drugim riječima, očekuje se puno.

Prije svega, treba reći da će se novi Yaris temeljiti na novoj TNGA platformi. Taj bi potez trebao doprinijeti općenitom povećanju rafiniranosti vozila, većem komforu, agilnosti vozila te sigurnosti putnika.

Nova vanjština će, u odnosu na onu sadašnje generacije i nedavno predstavljeni američki model temeljen na Mazdi 2, biti uglađenija i elegantnija. Očekuje se i kako će novi Yaris donijeti neke nove značajke u obiteljski dizajn, a koje će se kasnije proširiti i na ostale toyotine novitete. Osnovu i najupečatljivije elemente vanjštine će činiti novi svjetlosni potpis sprijeda i otraga te nova maska motora i još par drugih izraženijih detalja.

Velike novosti se očekuju i u unutrašnjosti. Naime, novi Yaris bi trebao dobiti kvalitetniju plastiku, udobnija sjedala te bogatiju opremu s posebnim naglaskom na infotainmentu, povezivosti i dakako sigurnosti.

Veći središnji zaslon i head-up zaslon bi trebali biti glavni aduti, a za sada nije poznato hoće li se u ponudi naći i digitalna instrumentna ploča. Također, putnike će u unutrašnjosti dočekati i indukcijski punjač, Apple CarPlay i Android Auto.

Toyotin Safety Sense 2.0 paket s raznim sustavima pomoći vozaču bi trebao biti dio standardne opreme. Uključivat će sustav upozorenje na predstojeći sudar sa sustavom detekcije pješaka, sustav održavanja vozila u voznoj traci, aktivni tempomat sa stop&go funkcijom, automatska duga svjetla te sustav prepoznavanja prometnih znakova.

Ovisno o tržištu novi Yaris će biti dostupan s benzinskim i dizelskim motorima, a u ponudi će se naći i hibridna izvedba. Osnovu motorizacije bi trebao činiti 1,2-litreni benzinac koji bi mogao biti i dio hibridnog pogonskog sklopa. Poznato je da će se u ponudi naći i verzija GR Sport, a ostaje pitanje dostupnosti u potpunosti električnog Yarisa. Prema trenutno dostupnim informacijama to je malo vjerojatno.

Službena premijera japanske izvedbe se očekuje ove jeseni na tokijskom auto salonu. Europska verzija, koja se ne bi trebala značajnije razlikovati od japanske, će vjerojatno premijeru imati sljedećeg proljeća u Ženevi. Nedugo zatim će stići i na europska tržišta.

Podijeli:
1