Nova Kia Soul i u električnoj izvedbi

Nova Kia Soul i u električnoj izvedbi

Kia je u Los Angelesu predstavila novu generaciju svog kompaktnog modela Soul. Iako sa svojim prethodnikom dijeli prepoznatljivi kutijasti oblik, simpatični Soul je u potpunosti novi automobil koji će u ovoj generaciji biti dostupan i u električnoj verziji.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Dizajn je osjetno moderniji unatoč spomenutom zadržavanju osnovnog oblika. Posebno se ističu nova svjetla, nova veća crna maska motora, nova svjetla za dnevnu vožnju, kao i mnogi razni ukrasni elementi. Unutrašnjost je značajno osvježena i osjetno bogatije opremljena, a proizvođač navodi kako je kvaliteta izrade puno viša.

Novi Soul je zadržao visinu i širinu svog prethodnika, no produljen je za 5 cm duži (4,19 m) te mu je međuosovinski razmak dulji za 3 cm (2,6 m). Spomenuti rast se pozitivno odrazio na ponudu prostora unutar putničke kabine, a narasla je i zapremina prtljažnika koji sada dolazi sa širim poklopcem i nižim pragom za lakši utovar.

Oprema će se dakako razlikovati od tržišta do tržišta pa je konkretnije o njoj za sada prerano govoriti, no naglasak će svakako biti na infotainmentu i sigurnosti, odnosno sustavima pomoći vozaču. Američki model će biti dostupan u tri paketa opreme GT-Line, X-line i EX Design Collection. Robusni X-Line će dolaziti s dodatnom zaštitom podvozja, branika i pragova, izraženijim lukovima blatobrana, 18-colnim naplacima, svjetlima za maglu, dvobojnom karoserijom, raznim off-road ukrasima i sl.

Nova platforma bi trebala pridonijeti puno boljim voznim sposobnostima te smanjenju buke i vibracija unutar vozila. Kada je riječ o motorizaciji novi Soul će na američkom tržištu biti dostupan s dva benzinska motora.

Prvi je atmosferski 2,0-litreni benzinac snage 150 KS i najvećeg okretnog momenta od 180 Nm. Ovaj će motor biti uparen sa 6-stupanjskim ručnim te CVT mjenjačem kojeg u Kiji zovu IVT (Intelligent Variable Transmission). Vrh standardne ponude će činiti 1.6 turbo uparen sa 7-stupanjskim automatskim mjenjačem s dvije spojke snage 205 KS i najvećeg okretnog momenta od 265 Nm.

Nadalje, novi Soul će biti dostupan u električnoj verziji koja bi trebala stići i na europska tržišta. Ovaj je model opremljen 64 kWh baterijom te električnim motorom snage 205 KS te najvećeg okretnog momenta od 400 Nm. Trenutni podaci o ubrzanju, najvećoj brzini i autonomiji nisu poznati, no očekuje se kako će ovaj automobil biti u mogućnosti s jednim punjenjem prevaliti oko 400 km.

Pogonski sklop električnog Soula će nuditi četiri načina rada: Eco, Comfort, Sport i Eco+. Ovi načini rada automatski prilagođavaju isporuku snage, rad sustava regenerativnog kočenja, klima uređaja i grijanja te podešavaju ograničenje brzine za što veću učinkovitost sustava. Sustavom regenerativnog kočenja vozač može upravljati putem ručica na upravljaču, a njegovom upotrebom se može produljiti životni vijek kočnica.

Podijeli:
1