Nissan novim dizajnom motora želi sniziti cijenu električnih pogona za 30%

Nissan novim dizajnom motora želi sniziti cijenu električnih pogona za 30%

Električni i hibridni automobili iz Nissanove bi ponude trebali do 2026. godine postići cjenovni paritet s onima koji koriste motore s unutarnjim izgaranjem, a u tome će im pomoći novi pristup "sve u jednom"

Nissan je objavio detalje svoje nove strategije za pojeftinjenje automobila s potpuno ili djelomično električnim pogonom, koja se oslanja na novo tehničko rješenje, nazvano “X-in-1“. Cilj uvođenja novog principa razvoja pogonskih sustava jest pojeftiniti nove električne komponente, i to za 30% u odnosu na njihove proizvodne cijene iz 2019. godine. To bi im trebalo omogućiti da 2026. godine na tržištu ponude potpuno električne i hibridne automobile po cijenama jednakima onima za modele s klasičnim pogonima.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Sve u jednom

Pristup “X-in-1”, u prijevodu “sve u jednom”, oslanja se na modularnost i standardizaciju što više dijelova pogonskih jedinica. Nissan ga planira koristiti u razvoju potpuno električnih vozila, za koja bi se koristio pristup 3-u-1. u tom bi slučaju redizajn s uvođenjem modularnog principa doživjele tri glavne komponente pogonskog sklopa – elektromotor, inverter i reduktor okretaja.

Drugi smjer razvoja opisan je kao 5-u-1, a koristio bi se za Nissanove jedinstvene e-Power pogone, kod kojih se za proizvodnju energije koristi motor s unutarnjim izgaranjem, a ta energije pokreće elektromotor, zaslužan za vožnju. Ovaj princip omogućava vozačima iskoristiti sve prednosti električnih vozila, poput glatkog i moćnog ubrzanja, uz prednost benzinskog motora u vidu velikog dometa. Pogonska jedinica tog tipa objedinila bi pet komponenata u svoj modularni princip: elektromotor, inverter, generator, reduktor te povećavač broja okretaja.

Isti pristup ne bi bio ograničen samo na ove dvije grane, već bi se odnosio i na moguće nove dizajne motora, od kojih bi svi imali koristi u vidu dijeljenja komponenti. Osim toga, nova dizajnerska filozofija smanjila bi i mase pogona, učinila ih manjima i kompaktnijima, uz dodatno smanjenje buke i vibracija. Istodobno će se raditi i na smanjenju ovisnosti o rijetkim zemnim metalima, koji bi trebali u budućnosti činiti manje od 1% mase magneta ugrađenih u motore.

U sklopu svojeg strateškog plana Nissan Ambition 2030, ova kompanija predstavit će 27 novih elektrificiranih modela, od kojih će 19 biti potpuno električni.

1