Nije lako doći do Mercedesa. Zna to i Kim Jong-un

Nije lako doći do Mercedesa. Zna to i Kim Jong-un

New York Times je proveo opsežnu istragu o tome kako se sjevernokorejski diktator Kim Jong-un domogao blindiranih mercedesovih vozila, a koje ustvari ne bi smio imati. Naime, prodaja luksuznih dobara Sjevernoj Koreji je zabranjena na temelju UN-ovih sankcija.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Krenimo redom. Kim Jong-un je na nekoliko medijski popraćenih događaja bio viđen u par modela mercedesove S klase. Associated Press je poslao upit Daimleru kako je to moguće, a iz njemačkog proizvođača je stiglo priopćenje u kojem tvrde da ni oni sami nemaju pojma kako su se te S klase našle u Sjevernoj Koreji.

New York Times je nakon toga počeo istraživati i trag ih je prvo odveo u nizozemski Rotterdam, odnosno njegovu luku u kojoj je par blindiranih S klasa natovareno u jedan brod. Nakon 41 dana putovanja taj brod je stigao u Kinu, a potom su na drugom brodu Mercedesi krenuli u Japan. Tamo su pretovareni u treći brod i otpremljeni u Južnu Koreju.

U Južnoj Koreji automobili su pak pretovareni na jedan ruski brod sumnjivog vlasništva. Taj ruski brod je potom isplovio, isključio svoje uređaje za praćenje i nakon nekog vremena se pojavio u ruskom Vladivostoku s ugljenom kao navodnim teretom. No, čini se da su s njim stigli i automobili, jer su u Vladivostok poslana dva sjevernokorejska transportna aviona koji su automobile navodno prenijeli u Sjevernu Koreju.

Lako za automobile, ali što još Kim ovako krijumčari?

YouTube MP3 - Hotmail
1