Naprednom aerodinamikom do pobjedničkog BMW-a M4 DTM

Naprednom aerodinamikom do pobjedničkog BMW-a M4 DTM

Kada šest novih BMW-a M4 DTM zauzme svoja mjesta na startu prve utrke DTM sezone, 6. svibnja 2017, to će označiti privremeni kraj dugog i intenzivnog razdoblja razvoja. Znatan dio toga razvoja odrađen je uz pomoć računalnih simulacija. Ovih dana je teško zamisliti razvoj automobila bez računalne dinamike fluida (CFD).

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Tijekom stvaranja novog trkaćeg automobila, najmanji detalji mogu donijeti odlučujuću prednost u borbi za djeliće sekunde na stazi. Stoga ni ne čudi što inženjeri BMW Motorsporta ne prepuštaju ništa slučaju. Zato CFD izračuni protoka nose takvu posebnu važnost. Razvoj digitalizacije je promijenio dizajn trkaćeg automobila. Inženjeri mogu identificirati najbolja rješenja za pojedine komponente bez napuštanja računala.

Koristeći računala, stručnjaci za aerodinamiku simuliraju učinak promjena na pojedine dijelove svakog automobila – čak i prije nego što su komponente napravljene. U izračunu, model se podijeli na mrežu od 500 milijuna trodimenzionalnih stanica kroz koje prolaze virtualne struje zraka. Svaka stanica može se zasebno analizirati, ponekad cijeli dan, ovisno o vrsti simulacije. Potrebna je samo polovina vozila uzimajući u obzir da je protok zraka za pravocrtno putovanje identičan za obje strane automobila.

BMW Motorsport zapošljava iskusne stručnjake za aerodinamiku kako bi tumačili proračunate vrijednosti. Unatoč kvaliteti CFD simulacije, tehnička znanja i vještine stručnjaka za aerodinamiku su još uvijek odlučujući faktor u donošenju ispravnih zaključaka. Nakon precizne analize raspodjele pritiska, linija protoka i mnogih drugih detalja, stručnjaci za aerodinamiku mogu dati određenu preporuku za promjenu koju treba izvršiti na nekoj komponenti.

Ako se komponenta dokazala tijekom simulacije, varijacije se testiraju u zračnom tunelu na modelu umanjenom na 60 posto. Simulacija protoka uz pomoću računala ne može zamijeniti rad zračnog tunela, ali ga nadopunjuje.

Preliminarne izračune obrađuje skupina računala visokih performansi. BMW Motorsport koristi sustav umreženih računala (Cloud system) kako bi dinamički prilagodio broj računala koja se koriste i rasporedio opterećenje za druge korisnike unutar grupe BMW. Navedena propusnost i dostupnost računalne snage jamče mogućnost obavljanja višestrukih izračuna paralelno. Rezultat: još više učinkovitosti i preciznosti u izradi trkaćih automobila BMW Motorsporta.

YouTube MP3 - Hotmail
1