Najavljena serijska proizvodnja električnog kamiona Tesla Semi

Najavljena serijska proizvodnja električnog kamiona Tesla Semi

Nakon što je Elon Musk poslao svojim zaposlenicima u Tesli e-mail s najavom pokretanja serijske proizvodnje prvog električnog kamiona, isti je vrlo brzo procurio u javnost. Investitori su reagirali na ovu pozitivnu vijest i pogurali cijenu Tesline dionice na rekordne razine

Elon Musk ovih je dana zaposlenicima Tesle poslao e-mail u kojem objavljuje da je došlo vrijeme da njihov prvi potpuno električni kamion, Tesla Semi, uđe u fazu masovne serijske proizvodnje. Ovaj interni dopis nekako je došao do novinara Reutersa, pa završio u javnosti, a nedugo zatim sam Musk na Twitteru je potvrdio da je riječ o autentičnom e-mailu – tj, da će Tesla Semi zaista uskoro u serijsku proizvodnju.

Proizvodnja baterije i pogonskog sustava odvijat će se u tvornici Gigafactory u Nevadi, dok će drugi dijelovi dolaziti iz njihovih ostalih pogona u SAD-u.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Tesla Semi bit će kamion futurističkog izgleda s planiranim dosegom s jednim punjenjem baterija od oko 800 kilometara, i to uz maksimalno opterećenje pri brzini vožnje na autocesti. Ubrzanje praznog kamiona od 0 do 100 km/h će mjeriti tek 5 sekundi, a najveća nosivost tereta u poluprikolici trebala bi mu biti 36.300 kg. Pogonit će ga četiri snažna elektromotora, a imat će i mogućnost poluautonomne vožnje.

Osim ove najave posljednjih se tjedana oko Tesle vrte i špekulacije o mogućoj skoroj objavi “revolucionarnog” napretka u razvoju baterija. Musk bi, kažu upućeni, u narednim tjednima mogao predstaviti novu bateriju za električna vozila koja je u stanju izdržati milijun milja (1,6 milijuna kilometara) bez značajnijeg degradiranja kapaciteta. To bi značilo da će Teslina vozila, s novom tehnologijom, biti još efikasnija, dugotrajnija i samim time još nekoliko koraka ispred konkurencije.

Tesla kao najvrjedniji proizvođač automobila

Sve ove pozitivne vijesti oko Tesle nagnale su i investitore na kupnju njihovih dionica, kojima je cijena sada već viša od 1.000 američkih dolara. Prelaskom preko tog praga oboren je novi rekord za tržišnu vrijednost ove kompanije, koja je time postala i najvrjedniji proizvođač automobila u svijetu.

S prvog je mjesta, s valuacijom od oko 185 milijardi dolara, prestigla do sada vodeću Toyotu. Zanimljivo, američki mediji ističu kako Tesla sada na burzi vrijedi više nego “ponos” njihove industrije, General Motors, Ford i Fiat Chrysler – zajedno.

Podijeli:
1