Na aukciju ide jedan od najpoznatijih bolida F1 u povijesti

Na aukciju ide jedan od najpoznatijih bolida F1 u povijesti

Williamsov bolid FW14 iz sezone 1991. godine najpoznatiji je po tome što ga je tada vozio Nigel Mansell i na njemu, kada je ovaj ostao bez goriva u zadnjem krugu, do boksa prevezao Ayrtona Sennu

Sezonu Svjetskog prvenstva Formule 1 iz 1991. godine obilježio je neobičan događaj na Velikoj nagradi Velike Britanije u Silverstoneu. Tada najveći rivali za naslov prvaka, Britanac Nigel Mansell i Brazilac Ayrton Senna i na toj su se utrci borili za pobjedu, koju je u konačnici odnio Mansell – iako je na kraju sezone ostao drugi iza Senne u ukupnom poretku.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

U posljednjem krugu VN Britanije Brazilac je, netom nakon što je Mansell prošao kroz cilj, ostao bez goriva nasred staze. U nemogućnosti da bolidom završi utrku, ili da se vrati do boksova, Senna je “stopirao” na mjestu gdje ga je bolid izdao, a prvi koji mu je stao bio je upravo Mansell, i povezao ga do momčadskog boksa.

Tako je nastao jedan od najlegendarnijih prizora u povijesti Formule 1: najveći rivali za naslov svjetskog prvaka vozili su se istim bolidom, Williamsovim FW14 – Mansell za upravljačem, a Senna na boku bolida. Džentlmenski potez Britanca ostao je zapamćen, a nakon sezone momčad mu je taj bolid poklonila.

Mansell ga je do današnjih dana držao u vlastitoj kolekciji, da bi ga sada odlučio prodati. Zainteresirani kolekcionari moći će, dakle, kupiti Williams FW14 iz 1991. godine u originalnom izdanju na dražbi aukcijske kuće Sotheby’s. Očekivana prodajna cijena na razini je između 1,5 i 3 milijuna eura. Napomenimo i da je iz bolida, prije darovanja Mansellu, bio izvađen originalni Renaultov V10 motor, pa je sada riječ tek o izložbenom primjerku koji nije u voznom stanju.

YouTube MP3 - Hotmail
1