Mnogi novi automobili su lak plijen za kradljivce

Mnogi novi automobili su lak plijen za kradljivce

Svako malo automobilska industrija pohvali s novim tehničkim rješenjem koje će unaprijediti sigurnost, olakšati korištenje vozila, povećati komfor i sl. Jedno od takvih rješenja, koje je već relativno dulje vrijeme, dostupno na tržištu je mogućnost ulaska u vozilo bez ključa i startanje motora bez ključa. Riječ je dakako o tzv. keyless sustavima s kojima se često odlično koriste i kradljivci automobila.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Britanski What Car? je proveo istraživanje u kojem je ustanovio da su mnoga vozila opremljena s keyless sustavima pravi mamac za lopove i to zbog vrlo jednostavnog razloga – lako i brzo se ukradu. Govorimo o vremenu manjem od minute i vrlo tihoj operaciji.

Ekipa iz What Car? je testirala sedam različitih vozila opremljenih sustavom za ulazak u vozilo i pokretanjem motora bez ključa, a potom su ih stručnjaci za sigurnost pokušali ukrasti specijaliziranom opremom.

Prema rezultatima testa, najlakše je bilo ukrasti DS3 Crossback Ultra Prestige jer je tim stručnjaka uspio ući u automobil u pet sekundi i odvesti se u njemu u narednih pet. Land Rover Discovery Sport je bio malo teži zalogaj jer im je bilo potrebno 10 sekundi da uđu u automobil i dodatnih 20 sekundi da se u njemu odvezu.

Sigurniji su modeli koji dolaze s ključevima koji su opremljeni s tehnologijom detekcije pokreta. To znači da će ključevi prestati emitirati signal kada su nepomični. Ova je tehnologija bila ponuđena u modelima Audija, BMW-a, Forda i Mercedesa. Drugim riječima, tim nije uspio ući ili ukrasti Audi TT RS Roadster, BMW X3, Ford Fiestu i Mercedes A klasu kada je ključ bio isključen.

S druge strane ako ključevi emitiraju signal, primjerice nedavno ste ih premjestili, imate ih u džepu ili torbici i sl, tada lopovi lako mogu uloviti njihov signal pa se i ova vozila lako mogu ukrasti. U TT RS Roadster provaljeno je za pet sekundi, a motor pokrenut za još pet sekundi. Kod BMW-a X3 i fordove Fieste je trebalo 40 sekundi za ulazak i još 20 sekundi za početak vožnje. Mercedesova A klasa se opirala 30 sekundi za provalo i još 20 za startanje motora.

Zanimljivo, jedini automobil koji se nije mogao ukrasti bio je Land Rover Discovery. Istraživači iz What Car? kažu da Jaguar Land Rover koristi “ultra širokopojasnu radio tehnologiju (UWB) na nekim od svojih najnovijih modela, koja prenosi širok raspon signala s ključa, što znači da lopovi ne mogu točno utvrditi signal i prevariti vozilo.” Stručnjaci su uspjeli ući u vozilo nakon 20 sekundi, ali nisu ga mogli odvesti.

What Car? zaključuje da je “zapanjujuće što su neki proizvođači automobila uveli sustave za ulazak i pokretanje bez ključa, a da ih nisu učinili gotovo jednako sigurnim kao tradicionalne alternative koje su zamijenili.” Pohvalili su “mali broj proizvođača” koji ozbiljno shvaćaju sigurnost, ali napominju da treba učiniti više. Također, daju i savjete kako se obraniti o ove vrste krađe, koja se često naziva “relay attack” koji možete vidjeti niže.

Podijeli:
1