Mercedes i Rivian zajednički će razvijati električne kombije

Mercedes i Rivian zajednički će razvijati električne kombije

Strateško partnerstvo jednog starog i jednog novog proizvođača vozila trebalo bi izroditi novu generaciju potpuno električnih velikih dostavnih vozila, koja će se prodavati pod obje marke

Prilično neočekivana strateška suradnja dogovorena je između Mercedes-Benza, tradicionalno jednog od najpoznatijih proizvođača vozila i relativno mladog američkog Riviana, izazivača na području električnih pick-up kamioneta. Njemački “stari” i američki “mladi” partneri dogovorili su kako će zajedničkim snagama početi razvijati novu generaciju električnih dostavnih vozila, s ciljem postavljanja standarda za velike kombije u domeni ekološki održivog i potpuno električnog transporta.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Proizvodnja u srednjoj ili istočnoj Europi

Strateško partnerstvo rezultirat će stvaranjem zajedničke nove kompanije, kao proizvođača velikih električnih kombi vozila. Ona će se proizvoditi u Europi, a s radom bi novi entitet aktivno trebao početi kroz nekoliko godina. Osnovan će biti kada kompanije dobiju sva potrebna regulatorna odobrenja. Novi proizvođač neće na tržištu nastupati samostalno, već će vozila koja proizvede biti prodavana pod markama Riviana i Mercedes-Benza.

Plan strateških partnera je izgraditi potpuno novu tvornicu, fokusiranu samo na električne modele. Ona bi trebala niknuti u sklopu jedne od postojećih Mercedesovih lokacija, negdje na teritoriju središnje ili istočne Europe. Tamo će se, prema onome što je sada dogovoreno, proizvoditi dva velika modela kombija. Jedan od njih bit će zasnovan na platformi VAN.EA, koju je stvorio odjel Mercedes-Benz Vans, dok će drugi biti na američkoj platformi Rivian Light Van (RLV).

Kompanije će istraživati i ostale mogućnosti suradnje i sinergijske učinke. Krajnji cilj im je stvoriti snažnu kompaniju i pokrenuti troškovno efikasnu proizvodnju, sve kako bi komercijalna vozila za kupce bila isplativija i nudila što niži ukupni trošak vlasništva.

YouTube MP3 - Hotmail
1