Mercedes-Benz – uskoro premijera “nesudarivog” koncepta

Mercedes-Benz – uskoro premijera “nesudarivog” koncepta

Iz Mercedesa stiže najava kako će u drugoj polovici ove godine predstaviti novu ESF studiju koja će se odlikovati najnaprednijim sigurnosnim sustavima. Konkretnije, zahvaljujući njima trebalo bi se raditi o skoro “nesudarivom” automobilu.

Tako barem tvrdi mercedesov šef odjela za istraživanje i razvoj Ola Kälennius koji je k tome dodao i da će općenito sustavi autonomne vožnje i napredni sustavi pomoći vozaču osjetno smanjiti broj prometnih nesreća, posebice onih s težim posljedicama.

Također, rekao je i da su neki od ovih sustava skoro spremni za serijska vozila, odnosno kako bi se uskoro trebali naći na tržištu s nekim skorašnjim mercedesovim novitetima.

Kälennius je rekao i da bi automobil trebao biti opremljen sustavom umjetne inteligencije koji će stalno prikupljati, obrađivati i dijeliti informacije te na taj način konstantno unaprjeđivati rad sigurnosnih sustava. Dakako, ako nešto i pođe po zlu, ovaj će automobil biti opremljen naprednim sustavima pasivne sigurnosti koji će zaštititi putnike od ozbiljnijih ozljeda.

Premijera ovog automobila će se vjerojatno održati na ovogodišnjem izdanju frankfurtskog auto salona, a do tada možda saznamo još nešto o njemu. Na kraju podsjetimo kako je posljednji mercedesov koncept ESF debitirao 2009 i temeljio se modelu S400 Hybrid (na slikama). Neke od glavnih značajki su bila sjedala koja su se prilikom bočnog udara pomicala prema sredini vozila, a bočne karoserijske površine (poput vrata) su se napuhivale za dodatnu zaštitu, bilu su tu i središnji zračni jastuci, automatsko kočenje i sl.

Podijeli:
1