Mercedes-Benz sprema električni EQE

Mercedes-Benz sprema električni EQE

Nedavno lansirani EQC je tek početak mercedesove električne ofenzive, odnosno modelne linije EQ. Proizvođač iz Stuttgarta je već ranije najavio kompaktni EQA i putnički EQV, znamo i da će 2021. stići električna izvedba modela GLB, odnosno EQB, kao i predvodnik linije, luksuzni EQS. Sada pak doznajemo da je zeleno svjetlo dobio i EQE, električni pandan E klasi.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

EQE će biti limuzinski model koji će se smjestiti ispod modela EQS (električne S klase) te biti konkurencija teslinom Modelu S. Razvoj ovog automobila se navodno vodi pod kodnom oznakom V295, a radi se o jednom od zadnjih projekata koje je odobrio sada već bivši mercedesov šef Dieter Zetsche.

EQE će biti nešto kraći od trenutne E klase, no u unutrašnjosti bi trebao ponuditi prostora sličan sadašnjoj S klasi. Podnica bi trebala biti nešto niža od E klase, a kupcima će biti dostupna samo izvedba s pogonom na sva četiri kotača. Po jedan električni motor će biti zadužen za pokretanje prednje, odnosno stražnje osovine. Snaga pogonskog sklopa će se kretati oko 450 KS, a autonomija bi trebala iznositi oko 600 km.

Pored autonomije, naglasak će biti na naprednoj tehnologiji i sustavima pomoći vozaču. Također, očekuje se sustav polu-autonomnog upravljanja, a većem užitku tijekom vožnje će pripomoći sustav upravljanja na sva četiri kotača, kao i napredni zračni ovjes.

Dolazak ovog automobila na tržište se očekuje tijekom 2022, a proizvodnja će biti povjerena pogonima u Sindelfingenu. Dakle, istim onim u kojima će se proizvoditi EQS.

Podijeli:
1