Mercedes-Benz radi na električnom modelu EQB

Mercedes-Benz radi na električnom modelu EQB

Mercedes trenutno razvija SUV model GLB, a radit će se o vozilu koje će u ponudi ovog stuttgartskog proizvođača zauzeti mjesto između modela GLA i GLC. Nadalje, GLB će poslužiti kao osnova za električno pokretani EQB, isto onako kako je GLC poslužio kao temelj na razvoj modela EQC (na slici).

Točnije, britanski Autocar javlja kako Mercedes planira plug-in hibridnu te električnu izvedbu modela GLB, a upravo ova potonja će biti EQB te će se od ostatka ponude razlikovati vizualno izvana i iznutra kako bi se naglasio posebni pogonski sklop. Glavni zadatak novog eksterijera, pored poruke da je riječ o električnom modelu, će biti i unaprjeđenje aerodinamičkih svojstava vozila.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Novi GLB će se dakao temeljiti na mercedesovoj platformi MFA II koju koriste A klasa i sl. i to u produljenoj izvedbi s međuosovinskim razmakom duljim za 60-ak mm koju koristi kineska A klasa LWB. Zahvaljujući kutijastom obliku i većim dimenzijama GLB će biti značajno praktičniji od modela GLA, a glavnu konkurenciju će mu činiti automobili poput audijevog Q3 te BMW-ovog X1.

Očekuje se kako će plug-in hibridnu izvedbu pokretati 2,0-litreni 4-cilindrični benzinac uparen s dva eletkrična motora, od kojih će jedan biti zadužen za pokretanje stražnje osovine. Baterije e biti smještene u podnicu i trebale bi omogućiti električnu autonomiju do stotinjak kilometara.

EQB će se razlikovati drugačije dizajniranim prednjim i stražnjim krajem, jedinstvenim naplacima te raznim drugim elementima karakterističnim za modele iz EQ linije prema uzoru na EQC. Očekuje se kako će ga pokretati električni pogonski sklop s dva motora te baterijom kapaciteta od najmanje 60 kWh što će biti dovoljno za autonomiju od oko 500 km. Radi se o pogonskom sklopu kojeg je Mercedes predstavio u modelu EQA, odnosno najavnoj studiji za električni hatchback.

Spomenuti izvor tvrdi da će GLB premijerno biti predstavljen najkasnije u Frankfurtu ove jeseni te da će mu prodaja krenuti početkom 2020. EQB bi pak na tržište trebao stići tijekom 2021, dakle godinu dana nakon spomenutog EQA.

Podijeli:
1