Mercedes-Benz radi na električnom modelu EQB

Mercedes-Benz radi na električnom modelu EQB

Mercedes trenutno razvija SUV model GLB, a radit će se o vozilu koje će u ponudi ovog stuttgartskog proizvođača zauzeti mjesto između modela GLA i GLC. Nadalje, GLB će poslužiti kao osnova za električno pokretani EQB, isto onako kako je GLC poslužio kao temelj na razvoj modela EQC (na slici).

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Točnije, britanski Autocar javlja kako Mercedes planira plug-in hibridnu te električnu izvedbu modela GLB, a upravo ova potonja će biti EQB te će se od ostatka ponude razlikovati vizualno izvana i iznutra kako bi se naglasio posebni pogonski sklop. Glavni zadatak novog eksterijera, pored poruke da je riječ o električnom modelu, će biti i unaprjeđenje aerodinamičkih svojstava vozila.

Novi GLB će se dakao temeljiti na mercedesovoj platformi MFA II koju koriste A klasa i sl. i to u produljenoj izvedbi s međuosovinskim razmakom duljim za 60-ak mm koju koristi kineska A klasa LWB. Zahvaljujući kutijastom obliku i većim dimenzijama GLB će biti značajno praktičniji od modela GLA, a glavnu konkurenciju će mu činiti automobili poput audijevog Q3 te BMW-ovog X1.

Očekuje se kako će plug-in hibridnu izvedbu pokretati 2,0-litreni 4-cilindrični benzinac uparen s dva eletkrična motora, od kojih će jedan biti zadužen za pokretanje stražnje osovine. Baterije e biti smještene u podnicu i trebale bi omogućiti električnu autonomiju do stotinjak kilometara.

EQB će se razlikovati drugačije dizajniranim prednjim i stražnjim krajem, jedinstvenim naplacima te raznim drugim elementima karakterističnim za modele iz EQ linije prema uzoru na EQC. Očekuje se kako će ga pokretati električni pogonski sklop s dva motora te baterijom kapaciteta od najmanje 60 kWh što će biti dovoljno za autonomiju od oko 500 km. Radi se o pogonskom sklopu kojeg je Mercedes predstavio u modelu EQA, odnosno najavnoj studiji za električni hatchback.

Spomenuti izvor tvrdi da će GLB premijerno biti predstavljen najkasnije u Frankfurtu ove jeseni te da će mu prodaja krenuti početkom 2020. EQB bi pak na tržište trebao stići tijekom 2021, dakle godinu dana nakon spomenutog EQA.

Podijeli:
1