Mercedes-Benz predstavio novu B klasu

Mercedes-Benz predstavio novu B klasu

Mercedes je upravo u Parizu predstavio novu generaciju svog kompaktnog MPV-a, odnosno novu B klasu koja će svojim kupcima ponuditi elegantni dizajn, bogatu i naprednu opremu, štedljivu motorizaciju, visoku razinu sigurnosti i komfora te praktičan interijer kojeg će ponajviše cijeniti obiteljski kupci.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Vanjština nove B klase je usklađena s recentnijim novitetima iz Mercedesa, a automobil djeluje ujedno dinamičnije, elegantnije, zrelije i skladnije. U Mercedesu ističu kako je cilj bio dizajnirati automobil koji se vizualno ističe među ostalim MPV-ovima, a primjetni su kraći prevjesi, redizajnirani prednji i stražnji kraj, opcijska LED svjetla, kotači veličine između 16 i 19 cola i sl. Također, nova će se B klasa moći pohvaliti najboljim koeficijentom otpora zraka u klasi te vrlo niskom razinom buke unutar kabine.

Unutrašnjost je svakako jedan od glavnih aduta nove B klase. Uređenje i oprema su vrhunski, a vrijedi reći i kako je položaj sjedala 90 mm više nego u A klasi. To se pozitivno odrazilo ne samo na olakšanje ulaska i izlaska iz vozila, već je poboljšalo i preglednost izvan vozila, u čemu je svoj doprinos imao i redizajn staklenih površina.

Uređenje prednje armature je većinom preuzeto iz A klase, a posebno vrijedi istaknuti kako će se već u početnom paketu nalaziti par 7-inčnih zaslona. Drugi paket opreme će donijeti kombinaciju 7 i 10,25-inčnog ekrana, dok će najbogatija izvedba biti opremljena s parom velikih 10,25-inčnih zaslona. Dakako, tu je i novi infotainment sustav MBUX, a sustav prepoznavanja glasa, head-up zaslon i sl. su dio opcijske opreme.

Ponuda prostora unutar putničke kabine se nije značajnije mijenjala, no prostora za glave, ramena i laktove putnika sprijeda i otraga ima nešto više što je prvenstveno posljedica produženja međuosovinskog razmaka za 30 mm. Dodatnom komforu će pripomoći opcijska masažna, grijana i hlađena sjedala. Zapremina prtljažnika iznosi 455 l (705 l), a preklapanjem naslona stražnje klupe (u tri dijela) obujam raste na 1540 l.

Dodajmo i da će ovaj model biti opremljen sustavom Intelligent Drive preuzetim iz S klase, a koji u određenim uvjetima nudi mogućnost tzv. polu-autonomnog upravljanja. Tu su i razni drugi sigurnosni sustavi poput autonomnog kočenja, sustava održavanja vozila u voznoj traci i sl.

Ovaj će automobil biti dostupan s nekoliko već poznatih te novih pogonskih strojeva, a treba reći kako svi zadovoljavaju Euro 6d norme. Prije svega tu je i dalje 1.5-litreni dizelaš snage 85 kW, odnosno 115 KS te najvećeg okretnog momenta od 260 Nm. Slijedi da 2,0-litrenim dizelski motor u izvedbama snage 110 i 140 kW, odnosno 150 i 190 KS koji će biti moguće upariti s novim 8-stupanjskim automatskim mjenjačem s dvije spojke.

Isprva će se u ponudi naći i dvije verzije novog 1,33-litrenog 4-cilindričnog benzinca snage 100 i 120 kW, odnosno 136 i 164 KS. Ovaj će motor biti uparen sa 7-stupanjskim automatskim mjenjačem. Kasnije će ponuda biti proširena novim motorima, kao i 4Matic sustavom pogonom na sva četiri kotača.

Prodaja će ne pojedinim europskim tržištima započeti već prije kraja ove godine, a prve isporuke se očekuju početkom 2019.

Podijeli:
1