Mercedes-Benz EQV – prvi električni premium kombi

Mercedes-Benz EQV – prvi električni premium kombi

Tijekom ovogodišnjeg izdanja ženevskog auto salona Mercedes je predstavio najavnu studiju EQV Concept, a sada je stigao trenutak za predstavljanje konačne produkcijske izvedbe. Točnije, produkcijski EQV će biti predstavljen početkom sljedećeg mjeseca u Frankfurtu.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Mercedes ovaj automobil opisuje kao “prvi i u potpunosti električno pokretani premium MPV na svijetu” te najavljuje kombinaciju “impresivnih voznih sposobnosti te visoke razine praktičnosti.” Naime, ovisno o konfiguraciji sjedala u ovom se vozilu može prevesti sedam do osam putnika, a s druge strane može ponuditi značajnu zapreminu prtljažnog prostora.

Vizualno se konačni serijski uradak ne razlikuje pretjerano od najavne studije pa je na taj način osigurana veza s ostatkom mercedesove ponude uz nekoliko svježih detalja koji pokazuju da je riječ o vozilu s posebnim pogonskim sklopom. Slično je i s interijerom koji je također preuzet od studije. Pomalo je neobično rješenje s ključem za startanje pogonskog sklopa s obzirom da električna vozila u pravilu dolaze sa stop-start prekidačem.

EQV pokreće električni pogonski sklop, smješten sprijeda, koji razvija snagu od 150 kW, odnosno 204 KS. Osnovu cijele priče čini litij-ionska baterija kapaciteta 90 kWh, ugrađena u podnicu vozila, a iz Mercedesa obećavaju autonomiju od oko 400 km. Ovaj će model dolaziti s 11 kW AC punjačem hlađenim vodom koji će omogućiti punjenje na javnim punionicama i kod kuće. Recimo i da će se utičnica nalaziti na prednjem braniku ispod lijevog prednjeg svjetla.

Uskoro će biti poznate dodatne informacije.

Podijeli:
1