Mazda2 Hybrid na europsko tržište stiže u proljeće

Mazda2 Hybrid na europsko tržište stiže u proljeće

Mazda će na tržišta diljem Europe u prvoj polovici sljedeće godine plasirati model Mazda2 Hybrid, koji je zapravo Toyotin Yaris s Mazdinim oznakama

Iz japanske su Mazde objavili kako će na europsko tržište, s proljećem 2022. godine, u prodaju pustiti svoj novi model, Mazda2 Hybrid. No, kada kažemo “svoj”, to mislimo uvjetno. Naime, iz Mazde su u ovoj objavi eksplicitno naglasili kako je ovdje riječ o “prepakiranome” Toyota Yarisu nove generacije, koji je dobio Mazdine oznake. Razlozi za ovaj potez logični su – smanjenje ukupnog ugljičnog otiska i ekološkog utjecaja ukupnog asortimana, kako bi se zadovoljile stroge europske norme.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Mazda2 Hybrid od Toyote će posuditi i pogonsku jedinicu. Riječ je o 1,5-litrenom turbobenzinskom rednom trocilindrašu od 93 KS, uparenome s elektromotorom snage 59 kW, koji u kombinaciji daju ukupu deklariranu snagu od 116 KS. Ubrzanje od nule do 100 km/h iznosit će 9,7 sekundi, najviša brzina 175 km/h, a potrošnja benzina prema WLTP ciklusu iznosi manje od 4 litre na 100 km.

Mazda je Toyota, a Toyota je Mazda

Baterija hibridnog sklopa se, kao i kod većine Toyotinih hibrida, puni prilikom vožnje, regeneriranjem kinetičke energije kod usporavanja i kočenja. Elektromotor se uključuje automatski, prilikom kretanja i ubrzavanja, a automobil može kraće udaljenosti i pri manjim brzinama voziti isključivo na električni pogon.

Mazdin kompakt iz B segmenta u Europi će se nuditi u tri razine opreme: Mazda2 Hybrid Pure, Mazda2 Hybrid Agile te Mazda2 Hybrid Select.

Dugogodišnja suradnja Mazde i Toyote je, spomenimo, prije dvije i pol godine imala i obratni smjer. Na tržištu SAD-a tada je, naime, Toyota u prodaju pustila model pod nazivom Yaris, a bila je riječ o – rebrandiranoj Mazdi 2 prošle generacije.

YouTube MP3 - Hotmail
1