Mazda sprema hibridni model s Wankel motorom

Mazda sprema hibridni model s Wankel motorom

Prema posljednjim saznanjima u Mazdi spremaju novi hibridni ili možda bolje reći električni (BEV) model kojem će benzinski motor služiti kao generator električne energije, odnosno tzv. range-extender.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

U svom posljednjem intervjuu mazdin šef istraživanja i razvoja, Matsuhiro Tanaka, nije htio izravno potvrditi tu vijest, no rekao je da svakako postoji ta mogućnost, ali da ne može ići u detalje. Dodao je i da Wankel motor omogućuje odlične rezultate kada je riječ o performansama i ekonomičnosti te da je “vrlo stabilan i tih pri standardnom broju okretaja” pa svakako ima “značajan potencijal” kada je riječ o ovakvoj upotrebi.

Tanaka nije htio ulaziti ni u detalje o samom motoru, odnosno njegovom obujmu, a sam novi modeli bi navodno svojim dimenzijama trebao biti manji kompaktni automobil sličan Renaultu Zoe, Nissanu Leaf i sl. Također, službenih potvrda o dolasku tog automobila u Europu još uvijek nema, no navodno je pozitivna odluka već donijeta.

Na kraju dodajmo da bi ovaj novitet na tržište trebao stići tijekom 2019, a dizanom će se ugledati na recentne mazdine modele.

1