Mazda – električni model stiže 2020, a PHEV 2021.

Mazda – električni model stiže 2020, a PHEV 2021.

Mazda će u nastojanju da osigura ispunjavanje sve strožih europskih emisijskih standarda na Starom kontinentu uskoro ponuditi nekoliko novih modela i pogonskih sklopova. Ova vijest dolazi od strane mazdinog glavnog izvršnog direktora Akire Marumota koji je potvrdio da će tijekom sljedeće godine Mazda predstaviti svoj prvi u potpunosti električno pokretani automobil.

Također, Marumoto je dodao da će od 2021/2022. na tržište početi pristizati i plug-in hibridno pokretani mazdini noviteti. Veliki korak u smjeru smanjenja emisija CO2 Mazda će napraviti već lansiranjem modela pokretanih SkyActiv-X motorima tijekom ove godine. Marumoto kaže da će se Mazda već tijekom sljedeće godine susresti s nekim problemima vezanim uz emisije, no uvjeren je i da će ih prevladati.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Konkretnijih detalja o mazdinom prvom mainstream električnom modelu za sada i dalje nema. Iz Mazde su o njemu prvi put službeno progovorili tijekom prošle godine, kada su i potvrdili da će se raditi o samostalnom modelu koji se neće temeljiti na nekom već postojećem mazdinom vozilu. Nadalje, znamo i da bi ovaj model trebao pokretati mazdin električni pogonski sklop, a ne onaj kojeg Mazda razvije u suradnji s Toyotom.

Na kraju dodajmo i da Mazda radi na razvoju tzv. blagog hibrida za skorašnje SkyActiv-X motore. Također, unaprjeđuje se ekonomičnost dizelskih motora koji će se koristiti u modelima kao što su Mazda6 i CX-5. Njihova elektrifikacija je vrlo izgledna s obzirom da Marumoto vjeruje kako će najekonomičniji pogonski sklop za SUV-ove i velike limuzine još neko vrijeme biti “dizel uparen s električnim motorom.”

Podijeli:
1