Lopovi ukrali dvije prikolice motora iz tvornice Jaguar Land Rovera!

Lopovi ukrali dvije prikolice motora iz tvornice Jaguar Land Rovera!

Premda bi ova vijest možda i više odgovarala rubrici “Vjerovali ili ne”, neobične su stvari očito moguće i u visoko profesionalnom svijetu automobilske industrije.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Naime, u središnjoj Engleskoj, u mjestu Solihull, lopovi su iz kruga tvornice Jaguar Land Rovera uspjeli ukrasti nekih 80 pogonskih strojeva, ukupne vrijednosti oko 3 milijuna Funti (oko 3,5 milijuna Eura). Ova doista “filmska” krađa dogodila se u utorak, 31. siječnja kada je ukradena jedna prikolica s motorima, dok je druga ukradena kasnije istog dana ili početkom srijede.

Tvornica Solihull proizvodi SUV modele marki Range Rover i Land Rover te luksuznu limuzinu Jaguar XE, no JLR nije precizirao o kojim se točno pogonskim strojevima radi (JLR koristi benzinske i dizelske V6, V8 i 4-cilindrične motore).

Kako piše The Coventry Telegraph, lopovima koji su došli s kamionom dozvoljen je ulazak u krug tvornice, nakon čega su se dovezli do dijela na kojem se motori ukrcavaju u prikolice. Lopovi su, potom, pričvrstili prikolicu na kamion i krenuli put izlazne rampe na kojoj su zaštitaru pokazali valjane dokumente te su napustili krug tvornice. Oba puta, lopovima je trebalo tek šest minuta za cijelu “operaciju”, navodi spomenuti medij.

Dakako, britanski izvori napominju kako nije jasno što kradljivci zapravo namjeravaju napraviti s ukradenim pogonskim strojevima. Isti, naime, ne mogu biti naprosto ugrađeni u neko vozilo jer im je potreban tvornički softver, a mjenjačke kutije ionako imaju specifična priključna mjesta. Također, s obzirom da svi motori imaju serijske brojeve, ne bi im bilo teško ući u trag pojave li se u ovlaštenim servisnim radionicama. Stoga, za pretpostaviti je da im je konačna odrednica “rezalište”, odn. da će njihovi dijelovi biti prodani kao sirovina.

No, ovo nije prvi puta!

Vjerovali ili ne (po drugi puta), ovo je već druga takva krađa pogonskih strojeva u tvronici Solihull. Pred tri godine, lopovi su na jednak način ukrali prikolicu punu motora iz kruga iste tvornice, ukupne vrijednosti od oko 1,4 milijuna Eura. Tom prilikom informacija o krađi nije dospjela u medije, a lopovi su uhvaćeni te osuđeni prošle godine, nakon što su planirali rastaviti ukradene motore te ih prodati u dijelovima.

Svaki komentar je, vjerujemo, izlišan…

YouTube MP3 - Hotmail
1