Litra goriva nakon deset godina jeftinija od 8 kuna

Litra goriva nakon deset godina jeftinija od 8 kuna

Koronakriza je donijela i veliki pad cijena nafte na svjetskom tržištu i posljedično snižavanje cijena goriva na benzinskim postajama diljem svijeta. Ironično, gorivo nam je najjeftinije unazad nekoliko godina baš u vrijeme kada ne možemo nikamo putovati

Već šesti tjedan u nizu u Hrvatskoj su pojeftinila automobilska goriva. Posljedica je to krize uzrokovane pandemijom koronavirusa u svijetu, kao i “natezanja” Rusije i Saudijske Arabije oko količina proizvodnje. Cijene sirove nafte na svjetskim tržištima ovih se dana kreću na razinama između 20 i 30 američkih dolara po barelu, što je najniže u proteklih deset godina.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Slijedom toga i u Hrvatskoj su na benzinskim postajama maloprodajne cijene najniže još od 2010. godine. Samo ovog utorka cijena Eurosupera pala je prosječno za 22 lipe po litri, dok je dizel pojeftinio čak 28 lipa po litri. Eurosuper i Eurodizel su se tako nakon gotovo deset godina našli na razinama cijene ispod 8 kuna na većini benzinskih postaja u Hrvatskoj. Eurosuper 95 se kreće oko 7,77 kn/l, dok je cijena Euroodizela oko 7,99 kn/l.

Tako smo se ovih dana našli u prilično bizarnoj situaciji – gorivo nam je najjeftinije u proteklom desetljeću, ali su nam granice države većinom zatvorene, a čak i za odlazak bilo kamo izvan mjesta prebivališta potrebno je prethodno ishoditi propusnicu.

Podijeli:
1