Lamborghini Sián – prvi elektrizirani razjareni bik

Lamborghini Sián – prvi elektrizirani razjareni bik

Lamborghini je pred frankfurtsku premijeru predstavio svoj prvi produkcijski hibridni model pod nazivom Sián. Također, vrijedi reći i da je Sián ujedno i najsnažniji cestovni automobil kojeg je proizvođač iz Sv. Agate Bolonjske ikada proizveo.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Radi se o modelu ograničene serijske proizvodnje koji se temelji na Aventadoru, a pokreće ga kombinacija 6,5-litrenog V12 benzinca i 48-voltnog blagog hibrida, odnosno električnog motora snage 35 KS. Njihova kombinirana snaga iznosi 820 KS.

Električni motor je integriran u mjenjač kako bi uz bržu odzivnost pozitivno djeovao na ukupne performanse. Ovaj električni motor je sposoban i kratko pokretati Sián prilikom vožnje manjim brzinama, primjerice prilikom vožnje unatrag ili parkiranja.

Sián je poseban i zato što umjesto uobičajene litij-ionske baterije koristi superkapacitator koji nudi tri puta veći kapacitet od baterije istih dimenzija, a ujedno je i tri puta lakši. Zbog optimalne raspodjele mase superkapacitator je smješten između motora i kabine, a puni se putem regenerativnog kočenja.

Inače, zajedno s električnim motorom ovaj električni dio pogona teži svega 34 kilograma. U konačnici to znači da će se ovaj automobil moći pohvaliti specifičnim opterećenjem od 1 kg/KS, što je bolje od Aventadora SVJ.

Već smo ranije rekli da će pogonski sklop ovog automobila razvijati sangu od 820 KS, a sada još dodajmo kako proizvođač navodi da će do 100 km/h ubrzavati za manje od 2,8 sekundi, dok će mu najveća brzina iznositi više od 350 km/h.

Lamborghini će proizvesti svega 63 primjerka ovog automobila, po jedan za svaku godinu postojanja ove marke. Dakako, svi primjerci su već prodani i svi će biti posebno prilagođeni zahtjevima kupca kroz program personalizacije Ad Personam.

Podijeli:
1