Kraj za Peugeot 108 i Citroen C1?

Kraj za Peugeot 108 i Citroen C1?

U sklopu spajanja s Fiat Chryslerom, francuska grupacija PSA planira prestati s proizvodnjom svojih najmanjih automobila, Peugeota 108 i Citroena C1, pandana Toyoti Aygo

Francuska grupa proizvođača automobila PSA u procesu je spajanja s velikim konzorcijem Fiat Chrysler Automobiles (FCA). U tom spajanju doći će do većih reorganizacija i strateških odluka koje će odrediti budućnost francuskog koncerna. Tako je, uz već ranije donesenu odluku o povlačenju iz tvornice u Češkoj, sada navodno već odlučeno kako će se modeli koji su tamo sklapani biti u potpunosti izbačeni iz ponude.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Tvornica u Češkoj nastala je u suradnji s Toyotom, koja je otkupila PSA-ov dio i postala jedini vlasnik tog pogona. U njoj su se proizvodili sestrinski modeli malenih gradskih vozila – pod japanskom markom to je bio Aygo, a njegovi europski pandani poznati su modeli Peugeot 108 i Citroen C1. Navodno će PSA potpuno napustiti daljnji razvoj i proizvodnju ovih dvaju modela.

Neprofitabilan segment

Tržište za malene gradske automobile sve je manje profitabilno, a pogotovo nije isplativo proizvoditi automobile tog segmenta koji nemaju elektrificirane pogone. Peugeotu i Citroenu bi tako preostalo da na 108 i C1 ugrađuje skupe sustave filtriranja ispušnih plinova kako bi zadovoljio propisane europske norme. To donosi značajno povećanje troškova proizvodnje i implicira da bi i prodajne cijene tih automobila morale rasti.

Kako za to nema ekonomske računice, PSA će vjerojatno u potpunosti izaći iz A segmenta, na kojem su u Europi gubili novac – doznaje Reuters. Izgledno je da će ponovna evaluacija donijeti neke nove ideje, elektrifikaciju pogona ili da će francuska grupacija na neki drugi način pokušati odgovoriti na potrebe kupaca za malenim gradskim automobilima. U obzir dolaze i razne kombinacije s FCA-ovim modelima Fiata Pande ili 500 koji bi mogli poslužiti kao zamjena za 108 i C1 u gami, a tu je i inovativni i pomalo radikalni električni Citroen Ami, već dostupan na francuskom tržištu, koji bi mogao dobiti i zapaženije mjesto u ponudi novog koncerna.

YouTube MP3 - Hotmail
1