Kia Stonic dobiva blago hibridnu izvedbu

Kia Stonic dobiva blago hibridnu izvedbu

Novi crossover Kia Stonic Blagi hibrid najavljuje bolju povezivost i nove sustave asistencije vozaču. Bit će tu unaprijeđeni infotainment sustav, nove kombinacije boja, a kao najveći novitet među motorima ističe se blagi hibrid EcoDynamics+

Kia Motors predstavila je nadograđenu verziju svojeg crossovera Stonica. Unaprijeđeni Stonic u novoj izvedbi vozačima nudi nove ‘Smartstream’ motore s inovacijama koje poboljšavaju učinkovitost. Između ostalog nudi i Kijin novi benzinski 48-voltni blagi hibrid ‘EcoDynamics+’, koji dolazi i s Kijinim novim ‘clutch-by-wire’ inteligentnim ručnim mjenjačem.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Unutrašnjost i vanjština Stonica ostaju gotovo nepromijenjeni, ali će vlasnici dobiti mnogo više mogućnosti personalizacije vozila nego prije, uz nove boje karoserije i krova, a dodani su i novi paketi boja i novi dizajn naplataka.

U unutrašnjosti će vozač i suputnici najprije primijetiti veći 8,0-inčni zaslon osjetljiv na dodir, a sigurnost i asistencije vozaču unaprijeđeni su s novim naprednim sustavima asistencije (ADAS).

Unaprijeđeni Stonic stiže najesen

Stonic, koji kod nas i drugdje u Europi stiže najesen, kao i svi ostali modeli Kia, standardno pruža Kijino 7-godišnje jamstvo koje važi za cijelo vozilo (do 150.000 km, prve 3 godine bez ograničenja prijeđenih kilometara). Homologirani tehnički podaci bit će objavljeni prije početka prodaje.

Motori

Stonic će u ovoj varijanti nuditi Kijin benzinski blagi hibrid (MHEV) ‘EcoDynamics+’. U kombinaciji s novim ‘Smartstream’ 1,0-litrenim T-GDi motorom s 48-voltnim MHEV sustavom, EcoDynamics+ pogon omogućava bolju učinkovitost i neprimjetno djelovanje elektromotora. Kompaktna 48-voltna litij-ionska polimerna baterija nadomješta benzinsku snagu s električnom.

MHSG je preko remena povezan s radilicom i neprimjetno preklapa između načina rada iz elektromotora u benzinski. Novi EcoDynamics+ motor smanjuje Stonicove emisije CO2 između 8,1 % i 10,7 % (NEDC, kombinirano.

Sustav ‘clutch-by-wire’ razvijen je s ciljem pružanja boljeg iskorištenja goriva i nižih emisija CO2. Umjesto mehaničke veze iMT kontrolira kvačilo potpuno elektronički.

‘Smartstream’ inovacije

Unaprijeđeni Kia Stonic donosi ključne dorade postojećih benzinskih motora, koji su postali učinkovitiji, imaju niže emisije CO2, kao i bolja vozna svojstva. Pored EcoDynamics+ izvedbi u ponudi bit će i nehibridni benzinski motori – novi 1.0 T-GDi motor sa 100 konjskih snaga i nova izvedba 1,2-litrenog atmosferskog motora s inovativnom tehnologijom dvostrukog ubrizgavanja (Dual Port Fuel Injection) sa 84 KS. Taj motor nadomješta multipoint s novim dvostrukim ubrizgavanjem goriva (DPFI), koji optimizira vrijeme ubrizgavanja za maksimalnu uštedu. 1.0 T-GDi motor sa 120 KS pored standardnog 6-stupanjskog ručnog mjenjača (umjesto dosadašnjeg 5-stupanjskog ručnog) opcijski nudi i mogućnost izbora 7DCT mjenjača.

Tehnologija 2. faza telematike UVO Connect i 8,0-inčni zaslon na dodir s infotainment sustavom. Sustav UVO Connect vozačima omogućava pristup različitim podacima – prometne informacije uživo, vremensku prognozu, cijene goriva i detalje o eventualnim uređenim parkinzima i uz cestu – uključujući cijene, lokaciju i raspoloživost. Prepoznavanje glasa korisnicima omogućava traženje zanimljivih mjesta, traženje adrese, pružanje vremenske prognoze ili slanje sms-ova s glasovnim naredbama.

Nova usluga online navigacije koristi podatke iz baze u oblaku u realnom vremenu i povijesne podatke s ciljem predviđanja najbrže rute.

Sigurnost

Stonic donosi novi sustav asistencije ADAS koji uključuje sustav za sprječavanje naleta (FCA) s prepoznavanjem pješaka, vozila i biciklista, sustav za održavanje vozila na voznoj traci (LKA), sustav za upozoravanje na dekoncentriranost vozača (DAW), sustav za upozoravanje na mogućnost sudara u mrtvom kutu (BCW), sustav  asistencije za pomoć kod sprječavanja sudara s vozilima u mrtvom kutu (BCA), inteligentni sustav za upozoravanje na ograničenja brzine (ISLW), radarski tempomat (SCC) te sustav za održavanje vozila na voznoj traci s prilagođavanjem udaljenosti od vozila ispred i s automatskim ubrzavanjem nakon aktiviranja pokazivača smjera (LFA).

Podijeli:
1