Kia – prilagođavanja performansi električnih vozila pomoću pametnih telefona

Kia – prilagođavanja performansi električnih vozila pomoću pametnih telefona

Iz korporacije Kia Motors, koja je zajedno s Hyundai Motor dio automobilskog konglomerata Hyundai Motor Group, izvještavaju o razvoju tehnologije koja će omogućiti prilagođavanje motornih performansi električnih vozila pomoću pametnih telefona. Radi se o prvoj ovakvoj inovaciji u automobilskoj industriji koja će korisnicima omogućavati da pomoću aplikacije za pametne telefone po svojim željama prilagođavaju osnovne funkcije vozila.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Vozači će novu tehnologiju moći koristiti za prilagođavanje sedam funkcija, primjerice: najveći okretni moment, startanje motora, ubrzavanje i smanjivanje brzine, mogućnost regenerativnog kočenja, ograničenje najviše brzine, odzivnost i potrošnja energije kod upotrebe klima uređaja.

S obzirom na to da električna vozila neprestano povećavaju svoj tržišni udio, pogotovo na području rent-a-car vozila ili car-sharinga, nova će tehnologija vozačima omogućiti korištenje njihovih pretprogramiranih postavki u bilo kojem električnom vozilu, odnosno u bilo kojem vozilu moći će se voziti sa svojim profilom kojeg su učitali na server.

Aplikacija analizom preostale razdaljine i predviđene potrošnje energije nudi optimizirane postavke za podešenu krajnju destinaciju. Također omogućava sportsku vožnju s predloženim personaliziranim postavkama performansi. Moći će i koristiti predložene tvorničke postavke s obzirom na to kakva je situacija na cesti – od seoskih cesta do gradskih središta ili planinskih puteva. Korisnici će moći na internetu dijeliti svoje postavke ili koristiti postavke drugih korisnika, no informacije o samom korisniku će biti zaštićene putem tehnologije blockchain.

Tehnologija prilagođavanja performansi vozila pomoću pametnih telefona moguća je zbog karakteristika električnih vozila skupine Hyundai-Kia koja se razlikuju od uobičajenih vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem. Vozila s nultim emisijama pružaju jedinstvenu slobodu u prilagođavanju osobnog iskustva, odnosno vozačima ostavljaju više manevarskog prostora kod upotrebe ovakve tehnologije.

Upotreba ove tehnologije u vozilima sestrinskih kompanija Kia i Hyundai predviđena je u skoroj budućnosti. Podsjetimo, Hyundai Motor Group do 2025. namjerava lansirati 23 električno pokretana vozila.

Podijeli:
1