Kia – europski Soul samo u električnoj izvedbi

Kia – europski Soul samo u električnoj izvedbi

Kia je u Los Angelesu tijekom prošlog tjedna predstavila novu, treću generaciju modela Soul, a sada su stigle i prve fotografije te službene informacije o europskoj izvedbi ovog automobila. Najvažnija vijest je svakako potvrda ranijih nagađanja o tme kako će na Stari kontinent stići samo električno pokretana izvedba ovog automobila.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Poput američke verzije europski EV će također biti opremljen litij-ionskim polimer baterijama kapaciteta 64 kWh što će značajno unaprijediti autonomiju u odnosu električnu izvedbu na prethodne generacije. Trenutno, službenih podataka o autonomiji nema, no pretpostavlja se kako će Soule EV s jednim punjenjem moći prijeći i do 400 km.

Točni podaci će biti objavljeni početkom sljedeće godine, a dodajmo kako će ovaj automobil biti opremljen CCS (Combined Charging System) DS sustavom brzog punjenja što će skratiti vrijeme provedeno na punjaču.

Recimo i kako je Soul EV pogonjen električnim motorom snage 204 KS te najvećeg okretnog momenta od 395 Nm preuzetim iz hyundaijeve Kone EV. Zahvaljujući njemu uvjerljivije će biti i performanse, no Kia nije objavila ni te podatke pa ćemo i na njih još pričekati.

Proizvođač tvrdi kako će nova generacija ponuditi osjetno kvalitetnija vozna svojstva i upravljivost, što će prvenstveno biti zasluga novog ovjesa. Nadalje, tu su i četiri načina rada pogonskog sklopa (Eco, Comfort, Sport i Eco+) koji automatski usklađuju isporuku snage te određuju razinu regenerativnog kočenja. Dakako, vozač regenerativnim kočenjem može upravljati i putem ručica na upravljaču, a funkcija Brake and Hold dopušta i potpuno zaustavljanje automobila putem ovog sustava.

Na europskim tržištima bi novi Soul trebao biti dostupan u dva paketa opreme, standardni Soul EV i Soul EV Designer Collection. Potonji će uključivati elemente kao što su dvobojna karoserija, crna kućišta retrovizora, audio sustav Harman-Kardon s 10 zvučnika, grijana prednja sjedala, kožne presvlake i sl.

Novi Soul EV će se proizvoditi u korejskim pogonima u Gwangju, a prodaja na europskim tržištima kreće u prvoj polovici sljedeće godine.

Podijeli:
1