Kia Ceed osvježena za 2022. godinu

Kia Ceed osvježena za 2022. godinu

Ceed, Kijin najprodavaniji model, donosi niz promjena, uključujući i dinamično i sportski dizajnirane detalje. Hatchback s 5 vrata, karavan i shooting brake, koji stižu najesen, imaju potpuno redizajniran prednji dio, sportski stražnji kraj, drugačije naplatke te osvježenu paletu boja

Kia Ceed u upravo najavljenom modelu za 2022. godinu nudi potpuno osvježenu gamu inačica s elektrificiranim pogonima i novim uslugama povezivosti. Hatchback s 5 vrata, karavan i shooting brake, koji stižu najesen, razotkrivaju potpuno redizajniran prednji dio, sportski stražnji kraj, drugačije naplatke te osvježene boje karoserije i kabine. Kao odgovor na želje stranaka i automobilske trendove sada su u ponudi i novi motori i mjenjači.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Potpuno redizajniran prednji dio donosi Kijin novi logo s pojednostavljenom grafikom imena, koja odražava slogan ‘Pokret koji inspirira’. Posebna pažnja namijenjena je međusobnom razlikovanju izvedbi opreme (osnovna, PHEV, GT-line i GT) koje će se sada međusobno više razlikovati. Prednja maska sada je unaprijeđena sjajnom crnom i saten kromiranom gornjom i donjom letvicom u obliku krila. Plug-in hibridne (PHEV) izvedbe dobile su zatvorenu masku s agresivnim oblikom i kontrastnim bojama.

Nova puna LED prednja svjetla, koja su sada zbog veće prepoznatljivosti i sigurnosti dobila i dnevna svjetla, imaju sve izvedbe Ceeda. Ona ujedno služe i kao pokazivači smjera. Ceed hatchback u izvedbama GT-Line i GT dobio je nova LED stražnja svjetla koja se sastoje od 48 modula u obliku saća s crvenim obrubom. Kod aktiviranja pokazivača smjera LED svjetla u određenim redovima svijetle sekvencijalno.

Udobnost i tehnologija

U kabini Ceeda vozača odmah dočeka chic unutrašnjost, suvremene boje te na dodir ugodni materijali. Tapeciranje sjedala moguće je u čak 9 uzoraka, od toga su 4 nova. Veliki 12,3-inčni zaslon na armaturnoj ploči i 10,25-inčni zaslon na središnjoj konzoli unaprjeđuju vozačevu interakciju s vozilom. Osuvremenjena je i ponuda boja karoserije – čak 13 ih je, od toga su 4 nove (Machined Bronze, Lemon Splash, Yucca Steel Gray, Experience Green).

Pomlađeni Ceed sa svojim varijantama nudi najvišu razinu sigurnosti, putne udobnosti i pomoći kod parkiranja, zahvaljujući unaprijeđenom setu sustava asistencije (ADAS). Primjerice, novi sustav upozoravanja na mrtve kutove (BCA) upozorava vozača ako postoji rizik od sudara s vozilom straga. Ako se nakon upozorenja rizik povećava BCA aktivno upravlja vozilom kako bi izbjegao sudar. Tu su još upozoravanje na dekoncentraciju vozača, sustav za sprječavanje naleta, sustav za održavanje vozila na voznoj traci i pametno upozoravanje na ograničenja brzine.

Izbor motora

Linija Ceed kupcima nudi i nove pogone, uključujući plug-in hibrid (PHEV) i blagi hibrid (MHEV), snage od 100 KS do 204 KS. Kupci Ceeda moći će birati među turbo benzinskim (1.0 T-GDI i 1.5 T-GDI) i dizelskim motorom (1.6 CRDi) koji dijele Kijinu motornu tehnologiju Smartstream.

Novi 1,5-litreni T-GDi motor proizvode u Kijinoj tvornici u Slovačkoj, gdje proizvode i sve članove obitelji Ceed. Ovaj novi Smartstream motor, koji će zamijeniti dosadašnji 1.4 T-GDi, raspoloživ je u paru sa 7-stupanjskim mjenjačem s dvostrukim kvačilom (7DCT) ili sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem (6MT) i proizvodi 160 KS, dok ujedno ispušta niže emisije štetnih plinova. Novi 1,5-litreni turbo benzinac u ponudi je i kao blagi hibrid (MHEV), dok je dizelski Ceed sa 136 KS raspoloživ kao blagi hibrid s inteligentnim ručnim mjenjačem (iMT) ili 7DCT automatikom.

Po prvi put je MHEV i DCT tehnologiju dobio i 1.0 turbo benzinski motor. Tehnologija blagog hibrida (MHEV) pored nižih emisija donosi i bolje iskorištenje goriva što znači manju potrošnju goriva. PHEV izvedbe pokreće 1.6 GDi benzinski motor sa 141 KS sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem. Ovaj pogon dolazi s baterijskim sklopom kapaciteta od 8,9 kWh koji s jednim punjenjem omogućava vožnju na struju do 57 kilometara.

Za GT izvedbe kao vrh ponude tu je 1.6 T-GDi motor sa 7DCT mjenjačem i 204 konjske snage.

Kia Ceed 3. generacije dizajniran je, razvijen i napravljen u Europi. Proizvodnja unaprijeđenog Ceeda započinje sredinom kolovoza u Kijinoj europskoj tvornici (Žilina, Slovačka), a prodaja se očekuje ujesen.

YouTube MP3 - Hotmail
1