Kako prevesti lopatice vjetroturbine na planinu?

Kako prevesti lopatice vjetroturbine na planinu?

Kineska kompanija CTG podijelila je zapanjujući video transporta ogromne lopatice jedne buduće vjetroturbine, koju spretni tim provlači uskom planinskom stazom prema vrhu

Kada prolazite, primjerice, cestom A1 prema jugu, pa ugledate vjetroelektrane na obroncima i vrhovima hrvatskih planina, zapitate li se ikad kako su one tamo dopremljene? A kako se tek dopremaju dijelovi za daleko veće vjetrenjače na još više i teže pristupačne planine? Sljedeći video mogao bi dati dio odgovora.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Najkompliciraniji pothvat u transportu dijelova za vjetroturbine predstavljaju njihove lopatice – konstrukcijski izrađene od jednog kontinuiranog komada kompozitnog materijala, u pravilu stakloplastike, moraju se u jednom komadu i dopremiti na mjesto montaže. Za taj je pothvat potrebno zatvoriti dijelove ceste, što vidimo ponekad i kod nas, no kada dođe do uspona na planinu, tu na scenu stupaju pravi majstori vožnje.

Video, koji je nedavno podijelila kineska energetska kompanija CTG, prikazuje samo jedan dio puta lopatice prema planini. Snimljen je u kineskoj jugozapadnoj provinciji Sečuan, a na njemu vidimo kako posebni tegljač savladava zavoj – noseći na sebi 75 metara dugu i 19 tona tešku lopaticu vjetroturbine. Put do vrha je dug, pa šteta da su podijelili samo ovako kratku snimku. No, i dalje je riječ o fascinantnom prizoru.

YouTube MP3 - Hotmail
1