Kakav Dieselgate? Volkswagen povećao prodaju dizela u Njemačkoj

Kakav Dieselgate? Volkswagen povećao prodaju dizela u Njemačkoj

Volkswagen se nalazi pred velikom premijerom. Ne mislimo na novi Golf koji bi uskoro trebao biti predstavljen, već na činjenicu da će prije kraja ove godine premijeru imati prvi VW-ov električni model iz linije ID. Radi se o vozilu s kojim će VW okrenuti novu stranicu u svojoj bogatoj povijesti, a dosadašnja povijest nosi jednu veliku mrlju, dizelsku mrlju.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

No, čini se kako Dieselgate polako ipak odlazi u povijest. Izvori javljaju kako je VW na svom domaćem, njemačkom tržištu u 2018. uspio značajno povećati prodaju dizelskih vozila privatnim kupcima, u odnosu na godinu ranije. Točnije, Volkswagen je tijekom prošle godine gotovo udvostručio prodaju dizelskih modela u osobnom programu s 15 na 27%. Udio dizelaša u volkswagenovoj ukupnoj prodaji je u 2018. narastao za 4 postotna boda na 43%.

U VW-u vjeruju da dizelski motori imaju zagarantiranu budućnost (barem još jedno do dva desetljeća). Član VW-ove uprave zadužen za prodaju, Jurgen Stackmann, kaže:” U Njemačkoj je rasprava oko dizelskih motora emocionalno nabijena te stoga ljudi često odlutaju od činjenica. S obzirom na njihovu ekonomičnost i performanse, a u svjetlu klimatskih promjena, dizelski motor će ostati bitna tehnologija još godinama, posebno za one koji prelaze velike udaljenosti.”

Nadalje, u VW-u napominju da je posljednja generacija njihovih dizelskih motora ne samo još štedljivija, već i da joj je emisija CO2 u prosjeku za oko 15% manja od benzinaca sličnog obujma. Također, kažu da ovi motori ispuštaju oko 10% manje CO2 u odnosu na raniju generaciju dizelaša. ZA očekivati je da će sljedeća napraviti još veći iskorak potreban kako bi se zadovoljili budući emisijski standardi.

Na kraju dodajmo kako je udio dizelaša na europskim tržištima u 2018. pao na 36%, što je na razini početka ovog stoljeća, a pad prodaje, u odnosu na godinu ranije, je zabilježen na velikoj većini tržišta. Sam VW (osobna vozila) je u prošloj godini prodao 6.244.900 automobila, a Grupa VW je narasla za 1% te ukupno prodala 10.834.000 vozila, što je bilo dovoljno da nadmaši Renault-Nissan-Mitsubishi koji se zaustavio na 10.756.875 vozila.

Podijeli:
1