Jaguar – samo na struju?

Jaguar – samo na struju?

Elektrifikacije pogonskih sklopova je trenutno veliki trend u autoindustriji, gotovo pa jednako snažan kao i proširenje SUV/crossover ponude. Svakim je danom sve veći broj onih koji vjeruju da su električni pogoni budućnost pa u Jaguar Land Roveru razmatraju mogućnost da Jaguar postane marka isključivo električno pokretanih automobila. I to u narednih deset godina.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Autocar javlja kako su jaguarovi stratezi vodstvu ovog proizvođača prezentirali strategiju prema kojoj bi konvencionalni motori bili postepeno isključeni iz jaguarove ponude. Cijeli postupak bi zapoeo za koju godinu te se konačno završio za do deset godina.

Prvi model u ovom planu je električno pokretani nasljednik XJ-a koji bi tako postao jaguarov konkurent teslinom Modelu S, porscheovom Taycanu i sl. Ovaj bi automobil postao najluksuzniji Jaguar do sada te se isticao i jedinstvenim dizajnom vanjštine i interijera.

Nadalje, spomenuti izvor javlja kako bi postojeće modele XE i XF sredinom sljedećeg desetljeća zamijenio električni crossover koji je dimenzijama nešto veći od audijevog E-Trona. Daljnje pojednostavljenje ponude je moguće kroz zamjenu modela E-Pace i F-Pace sa sljedećom generacijom modela I-Pace.

Prema dotičnoj strategiji sportski F-Type bi bio isključen iz ponude u prvoj polovici 2020. te bi nakon toga jedini konvencionalno pokretani model u ponudi ostao budući veliki SUV J-Pace čiji bi električni nasljednik na tržište stigao prije kraja sljedećeg desetljeća.

Kreatori ove strategije vjeruju da bi se električna jaguarova ponuda sa četiri do pet modela mogla prodavati u brojkama od oko 300.000 primjeraka godišnje. U ovoj godini očekuje se kako će Jaguar prodati oko 175.000 automobila. Drugim riječima, elektrifikacija bi trebala potaknuti razvoj novog interesa za marku te bi u isto vrijeme omogućila modernizaciju imidža.

Vrijedi spomenuti i kako bi elektrifikacija jaguarove ponude drastično smanjila JLR-ovu prosječnu emisiju ugljičnog dioksida te smanjila pritisak na Land Rover glede proizvodnje električnih modela što vjerojatno ne bi bilo dobro prihvaćeno među njegovim kupcima.

Podijeli:
1