Jaguar potvrdio rad na novim električnim modelima

Jaguar potvrdio rad na novim električnim modelima

Iz Jaguara je stigla službena potvrda kako se užurbano radi na razvoju novih električno pokretanih automobila. Riječ je dakle o modelima koji će se priključiti Jaguaru I-Pace koji je osvojio srca i umove automobilskih znalaca širom svijeta. Podsjetimo, I-Pace je nedavno proglašen europskim, a potom i svjetskim automobilom godine 2019. u izboru žirija sastavljenih od novinara iz raznih zemalja Europe i svijeta.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Vijest o električno pokretanim novitetima dolazi od Iana Calluma, šefa jaguarova dizajna i osobe koja je najzaslužnija za jaguarov vizualni preporod u zadnjih nekoliko godina. Callum je potvrdio i da će svi ovi automobili biti razvijeni “od nule” kao električni modeli, odnosno neće biti riječ o preradi nekog već postojećeg modela s konvencionalnim pogonom. Callum naime smatra da “ne možete staviti baterije u stari auto.”

Callum nažalost nije htio ulaziti u detalje oko toga o kakvim će se točno automobilima raditi. Raniji izvještaji su upućivali na to da će nova generacija luksuznog modela XJ biti dostupna isključivo s električnim pogonskim sklopom. Taj bi se novitet trebao temeljiti na JLR-ovoj modularnoj platformi MLA koja podržava ugradnju motora s unutrašnjim izgaranjem, hibridnih te električnih pogona.

Isti izvještaji su govorili i o bateriji kapaciteta 100 kWh te o četiri električna motora. Svaki bi naime pokretao po jedan kotač, a isto tako svaki bi navodno mogao imati snagu veću od 200 KS. Nadamo se kako ćemo uskoro saznati više.

Podijeli:
1