Jaguar ponovno pokreće proizvodnju modela D-type

Jaguar ponovno pokreće proizvodnju modela D-type

Šezdeset i dvije godine nakon što je, 1956. napravljen posljednji primjerak, Jaguar Classic u Coventryju ponovno pokreće proizvodnju legendarnog natjecateljskog modela D-type. Prvi novi primjerak, u stvari razvojni prototip ovog projekta, javnosti je predstavljen na salonu Retromobile u Parizu, koji se održava od 7. do 11. veljače.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

U manufakturi Jaguar Land Rover Classic iz Warwickshirea bit će napravljeno samo 25 primjeraka D-typea. Dakako, automobili će biti izrađeni ručno. Točnije, 1955. su u Jaguaru planirali proizvesti 100 primjeraka tog modela, no dovršili su njih 75. Jaguar Classic sada namjerava dovršiti projekt, uz 25 preostalih primjeraka koji će u potpunosti odgovarati svojim slavnim prethodnicima. Dostupne će biti izvedbe Shortnose (1955.) i Longnose (1956.) s produženim prednjim poklopcem kakav je i spomenuti prototip.

Jaguar D-type, koji je ostvarivao pobjede na utrci 24 sata Le Mansa od 1955. do 1957, pokretao je 6-cilindrični motor obitelji XK, a u Jaguar Classicu napominju kako će svaki pa čak i najsitniji detalj novih automobila biti napravljen prema izvornoj specifikaciji. Ipak, s obzirom na to, za pretpostaviti je da će novi D-type biti moguće homologirati isključivo za nastup na natjecanjima klasičnih automobila.

Inače, ovo nije prvi puta da u Jaguaru planiraju ponovno pokrenuti proizvodnju povijesnih modela. Šest primjeraka E-typea Lightweight dovršeno je tijekom 2014. i 2015, dok je izrada devet modela XKSS je počela prošle, a trebala bi biti završena ove godine.

“Projekt ponovne izrade devet primjeraka modela XKSS predstavlja veliko zadovoljstvo za sve uključene, no ujedno je i zahtjevniji od izrade šest primjeraka E-typea. Iskustva stečena na projektu XKSS značajno će nam olakšati projekt s izradom 25 preostalih primjeraka D-typea”, rekao je Kev Richards, manager Jaguar Classic Engineeringa.

Podijeli:
1