Invazija legendarnih Spačeka na Samobor!

Invazija legendarnih Spačeka na Samobor!

Kraj srpnja i početak kolovoza obilježit će 23. Svjetski susret Spačeka koji se prvi puta organizira u Hrvatskoj, a očekuje se više od 12.000 zaljubljenika u ova legendarna vozila

Ljubitelji starodobnih vozila dobro znaju kako je Samobor glavni grad u Hrvatskoj kada govorimo o štovateljima legendarnog Spačeka. Simpatizeri Citroënovog automobila 2CV, mnogo poznatijeg na našim prostorima kao Spaček, druže se već dugi niz godina i posjećuju svjetske susrete ljubitelja Spačeka, a prije četiri godine počeo se ostvarivati njihov san koji će na vrhuncu biti kroz nešto više od dva mjeseca.

Naime, još prije četiri godine Hrvatski 2CV Citroën klub, kojem je sjedište u Samoboru, i čine ga u najvećoj mjeri upravo Samoborci (iako je predsjednik Kluba iz Siska), uspio je na 21. Svjetskom susretu u Poljskoj dobiti domaćinstvo za ovu godinu. Znači, već više od četiri godine traju pripreme za 23. Svjetski susret Spačeka koji će se po prvi puta održati u Hrvatskoj i to u Samoboru, od 30. srpnja do 4. kolovoza ove godine.

O koliko je velikom, ali i bitnom događanju riječ, dovoljno govore brojke. Riječ je susretima koji se održavaju svake godine, a u Samoboru se očekuje oko 3000 vozila i više od 12 tisuća sudionika. Da je riječ i događanju pravog međunarodnog karaktera pokazuju i činjenice da su već sada sudjelovanje potvrdili vlasnici Spačeka iz daleke Australije i Obale Bjelokosti. Na najavi događaja, u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu važnost su potvrdili i iz Hrvatske turističke zajednice koji su okupljanje u Samoboru uvrstili među 30 TOP događaja u Hrvatskoj u 2019. godini, i to kao jedini događaj u Zagrebačkoj županiji.

Ovo je izvrsna promocija za Hrvatsku, jer brojni sudionici će nastaviti istraživati našu zemlju, kako uoči, odnosno odmah nakon susreta, tako i u narednom periodu. Pored samog 23. svjetski susret Spačeka, Hrvatski 2CV Citroën klub je za posjetitelje pripremio i avanturističke vožnje nakon završetka susreta – 2CV Adriatic Raid koji će ići kroz Gorski kotar, Liku i priobalje sa završetkom u okolici Splita, dok će 2CV Continental Raid prolaziti kroz kontinentalnu Hrvatsku, preko Hrvatskog Zagorja, Siska, Lonjskog polja i Slavonije sa završetkom u okolici Đakova.

Susret će ujedno biti prigoda da se obilježi prvo stoljeće francuskog proizvođača pa će tako biti izložen ‘Muzej 100 godina Citroëna’ gdje će posjetitelji moći razgledati originalne eksponate iz tvornice Tomos i Cimos. Organizirat će se i povorka 2CV vozila do centra grada Zagreba gdje će vlasnici Spačeka dovesti 200 vozila na Trg bana Jelačića, te off road vožnja po Žumberku. Posjetiteljima će biti na raspolaganju kamp s kompletnom infrastrukturom, komercijalna zona s prodajnim dijelom za trgovce rezervnih dijelova i suvenira, raznovrsna ponuda hrane i pića, svakodnevni dječji program, izbor originalnog vozila, vožnje spretnosti Spačekom, 2CV buvljak, večernji koncerti, gastro korneri s promocijom hrvatskih regija kroz glazbeni dio te mnoštvo drugih zanimljivosti. Po završetku susreta bit će predstavljen domaćin 24. Svjetskog susreta 2021. godine, Švicarska, kao i kandidat za organizaciju 25. Svjetskog susreta Spačeka 2023. godine.

 

Podijeli:
1