Hyundai razvio zračni jastuk za panoramski krov

Hyundai razvio zračni jastuk za panoramski krov

U želji da dodatno povećaju sigurnost svojih automobila, odnosno putnika u njima, proizvođači stalno istražuju nove načine zaštite, a među najpopularnijim i najjednostavnijim je ugradnja novih zračnih jastuka. Posljednji u nizu je zračni jastuk za panoramske krovove kojeg je razvio Hyundai Mobis, dobavljač u vlasništvu korejskog proizvođača.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Hyundai Mobis tvrdi kako je ovo prvi svjetski zračni jastuk namijenjen upotrebi s panoramskim krovovima te kako se u slučaju prevrtanja vozila može napuhati za svega 0,08 sekundi. U osnovi je sličan zračnim zavjesama, a lansira se od stražnjeg kraja krova prema naprijed. Glavni cilj mu je dakako spriječiti potencijalni udar glava putnika u krov te izlijetanje putnika iz vozila u slučaju puknuća panoramskog krova.

Proizvođač tvrdi kako se prilikom razvoja susretao s određenim problemima koji su se uglavnom odnosili na činjenice da ovaj zračni jastuk mora odraditi svoj posao i u slučaju da je panoramski krov otvoren, kao i da u krovu nema previše prostora za njegovu ugradnju. Također, prilikom razvoja Hyundai Mobis je registrirao 11 patenata.

U narednom razdoblju očekuje se rast broja vozila s panoramskim krovom, a time će se i proširiti i potencijalno tržište za ovu vrstu zračnog jastuka.

Podijeli:
1