Hyundai razvija multi-collision zračni jastuk

Hyundai razvija multi-collision zračni jastuk

Hyundai razvija prvi svjetski sustav tzv. multi-collision zračnih jastuka koji bi prema riječima korejskog proizvođača trebao uvelike poboljšati sigurnost putnika u nesrećama s više sudara, odnosno u naletima vozila na druga vozila ili neke druge prepreke kao posljedica prvotnog sudara.

Američka agencija za sigurnost u prometu (NHTSA) je objavila kako se u oko 30% prometnih nesreća događa da vozilo nakon prvotnog udara nastavi svoje kretanje te udara u drugo vozilo, rasvjetne stupove, drveće pored ceste i sl. U tom slučaju jednom aktivirani zračni jastuci putnicima više ne pružaju potrebnu zaštitu.

Hyundai upravo stoga razvija sustav zračnih jastuka koji će se ponovno aktivirati u slučaju sekundarnog udara. Također, proizvođač navodi da sustav nadzire položaj putnika u vozilu nakon prvotnog sudara kako bi mogao pravilno aktivirati zračne jastuke u drugom sudaru te da su senzori rekalibrirani tako da se brže aktiviraju u drugom sudaru koji često zna biti slabiji od prvog, no opet potencijalno opasan za putnike.

Ovaj će sustav postati dostupan u hyundaijevim i kijinim automobila čim bude u potpunosti razvijen, no za sada iz Hyundaija nisu objavili nikakav konkretniji datum kada bi se to moglo dogoditi.

Podijeli:
1