Hyundai i Kia u Rimac Automobile ulažu 80 milijuna eura

Hyundai i Kia u Rimac Automobile ulažu 80 milijuna eura

Hyundai Motor Company i Kia Motors Corporation, koji su inače dio Grupe Hyundai Motor, su odlučili zajednički uložiti 80 milijuna eura, odnosno oko 600 milijuna kuna u hrvatski Rimac Automobili. Hyundai će uložiti 64, a Kia Motors 16 milijuna eura. Time će započeti suradnja ova tri proizvođača, a prvi zajednički projekti su razvoju dva električna vozila visokih performansi do 2020. godine.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Hyundai Motors želi ubrzati svoj prijelaz na “čistu mobilnost” i pozicionirati se kao globalni lider u pokretanju ove promjene u industriji. Jedna od ključnih mjera za postizanje tog prijelaza je elektrifikacija kojoj se Grupa Hyundai Motor nada sa 44 elektrificirana modela planirana do 2025.

Očito su Korejci vidjeli veliki potencijal u Rimac Automobilima, koji se u relativno kratkom vremenu svog postojanja etablirao kao jedan od tržišnih lidera kada je riječ o električnim pogonskim sklopovima pa su stoga odlučili uložiti u tvrtku iz Sv. Nedelje te na taj način započeti suradnju.

Hyundai Motor, Kia Motors i Rimac će usko surađivati kako bi razvili električni sportski automobil sa središnje smještenim pogonom sportske marke Hyundai N te električni hibrid s gorivim ćelijama, za koji će Rimac osigurati ključne komponente.

“Rimac je inovativna tvrtka s izvanrednim sposobnostima u električnim vozilima visokih performansi”, rekao je Euisun Chung, izvršni potpredsjednik Hyundai Motor Grupe. “Njihovi start-up korijeni i bogato iskustvo u suradnji s proizvođačima automobila u kombinaciji s tehnološkom snagom čine Rimac idealnim partnerom za nas. Radujemo se suradnji s Rimcem na našem putu prema čistoj mobilnosti.”

Osnivač i izvršni direktor tvrtke Rimac Automobili Mate Rimac komentirao je: “Vrlo smo impresionirani vizijom Hyundai Motor Grupe i brzim i odlučnim inicijativama. Vjerujemo da će ovo tehnološko partnerstvo stvoriti maksimalnu vrijednost za obje tvrtke i klijente. Rimac je još uvijek mlada i relativno mala, ali brzorastuća tvrtka. Vidimo snažnog investitora i tehnološkog partnera u Hyundai Motor Grupi i vjerujemo da će ova suradnja osnažiti položaj Rimac Automobila kao dobavljača tehnologije elektropogona za partnere u industriji.”

Podijeli:
1