Hyundai i Kia najavili svoj sustav bežičnog punjenja i autonomnog parkiranja

Hyundai i Kia najavili svoj sustav bežičnog punjenja i autonomnog parkiranja

Korejske marke Hyundai i Kia žele olakšati život budućim vlasnicima njihovih električnih vozila. Konkretnije, to namjeravaju učiniti ugradnjom sustava bežičnog punjenja te opremanjem automobila sa sustavom autonomnog parkiranja (AVPS – Automated Valet Parking System).

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Kako bi ta dva sustava zajedničkim radom olakšala korištenje električnih automobila možete vidjeti u priloženom video zapisu u kojem glavnu ulogu ima hyundaijev koncept Le Fil Rouge.

Ukratko, suradnjom ova dva sustava vozilo je sposobno samo otići do slobodnog indukcijskog punjača te se nakon što su baterije napunjene vratiti na neko drugo slobodno parkirno mjesto. Na taj način će osloboditi mjesto za punjenje za drugo električno vozilo, a vlasnik će biti obaviješten o položaju parkiranog automobila, odnosno vozač ga može pozvati na određenu lokaciju unutar parkirališta.

Sve je ovo moguće uz stalnu komunikaciju između automobila, parkirališta, punjača i vozača. Hyundai i Kia namjeravaju uvesti ovu tehnologiju na tržište oko 2025. za kada se očekuje da će četvrt razina autonomnog upravljanja postati uobičajena. Na kraju dodajmo da bi Hyundai i Kia, prema trenutnim planovima, u potpunosti autonomno vozilo lansirati do 2030.

Podijeli:
1