Hyundai i Kia će na određene modele ugrađivati solarne panele

Hyundai i Kia će na određene modele ugrađivati solarne panele

Hyundai i Kia namjeravaju od 2019. u ponudu pojedinih svojih modela uvesti solarne panele putem kojih bi se prikupljala dodatna energija, prvenstveno za električne, ali i plug-in hibridne modele. Naime, koreanski je proizvođač razvio novi sustav punjenja baterija putem solarnih panela koji se mogu ugrađivati u serijska vozila, odnosno u krov, poklopac motora i sl, a putem kojih bi se proizvodila dodatna električna energija kojom bi se punile baterije automobila.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Točnije, Hyundai i Kia su razvili tri verzije ovog sustava, a svaka će biti namijenjena određenoj vrsti automobila. Primjerice, verzija s poluprozirnim krovom će služiti konvencionalnom pokretanim modelima za napajanje raznih on-board sustava, a ujedno će se raditi o panoramskom krovu. Druga verzija će se ugrađivati na standardni krov prvenstveno hibridnih modela, a treća će činiti dio konstrukcije krova, odnosno poklopca motora i ona bi na tržište trebala stići posljednja.

Očekuje se kako će ovisno o vremenskim uvjetima ovi sustavi moći napuniti baterije vozila tijekom jednog dana za 30 do 60% kapaciteta. Dakako, postotak će ovisiti i o kapacitetu baterija. Iz Hyundaija i Kije za sada nisu otkrili koji će njihovi modeli biti prvi koji će dobiti ovaj sustav solarnog punjenja.

Podijeli:
1