Hyundai e-Corner, sustav za najzahtjevnije manevre

Hyundai e-Corner, sustav za najzahtjevnije manevre

Inovacijski laboratorij Hyundai Mobis predstavio je prototip vozila s kotačima koji se zakreću za 90°, omogućavajući vožnju postrance, dijagonalno te okretanje i parkiranje na sve moguće načine

Na upravo završenom CES-u u Las Vegasu ove je godine predstavljeno više nego inače automobila i s njima povezanih tehnologija. Jednu od zanimljivijih inovacija prikazao je inovacijski laboratorij Hyundai Mobis, a riječ je o sustavu za potpuno fleksibilno zakretanje svih kotača automobila, e-Corner. Ovu inovaciju već smo imali prilike vidjeti u različitim fazama dovršenosti, a sada Hyundai poručuje da je ona gotovo spremna za proizvodnju.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Kralj bočnog parkiranja

O čemu se, dakle, radi? Hyundai Mobis smatra da je ključno nadograditi tehnologiju zakretanja kotača, tako da svi kotači automobila dobiju veće manevarske sposobnosti. U prikazanom prototipu tehnologije, na njihovom električnom modelu Ioniq 5 ugrađeni su kotači s mogućnosti zakretanja za 90° u oba smjera – što im omogućava, dakle, da budu usmjereni u svim pravcima.

Samim time i automobil se može kretati na do sada neviđene načine: dijagonalno ili bočno. Može se i okretati oko svoje središnje osi, ili pak oko jedne od osovina, dok se kotači na drugoj zakreću pod pravim kutom.

Ono što omogućava ovakvu fleksibilnost jest dizajn sklopa oko kotača. e-Corner, naime, sadrži u jednom “paketu” elektromotor, sustav kočenja brake-by-wire, sustav zakretanja steer-by-wire, kao i elektronički upravljani amortizer. Sve to ukalupljeno je u maleni prostor unutar blatobrana, pa Hyundai Mobis ističe da je sklop pogodan za ugradnju u različite tipove automobila, bez da kompromitira njihov dizajn ili nepotrebno zauzima koristan prostor.

U prvim bismo serijskim automobilima, od malenih gradskih električnih vozila do SUV-ova, ovakve sustave zakretanja kotača mogli vidjeti već 2025. godine, poručili su.

YouTube MP3 - Hotmail
1