Hrvatska uvodi zabranu parkiranja na punionicama e-vozila

Hrvatska uvodi zabranu parkiranja na punionicama e-vozila

U novom prijedlogu Zakona o sigurnosti prometa na cestama MUP se dotaknuo problema koji muči brojne vozače električnih vozila, a prvi puta u ovom su zakonu spomenuta i autonomna vozila

Ministarstvo unutarnjih poslova pustilo je u u javnu raspravu, putem portala e-Savjetovanja, novi prijedlog izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji bi trebao uskladiti domaće zakonodavstvo s nekim novim trendovima primijećenima na prometnicama.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

U novom se zakonu uvodi potpuno nova kategorija vozila nazvana “osobna prijevozna sredstva”, a uključuje električne romobile, monocikle, segwaye i slična nova vozila. Njihovo kretanje ograničit će se na biciklističke staze, a brzina na 25 km/h. Iznimno od toga, takvim će se vozilima moći (kao do sada) kretati pješačkim zonama ili nogostupom, ako tamo ne postoji biciklistička staza, ali najviše brzinom prosječnog ljudskog hoda. Kazne za prekoračenje brzine bit će do 1.000 kuna. Više o ovim izmjenama pročitajte na Bug.hr.

Zabrana parkiranja na punionicama

Novi ZSPC uredit će i pitanje koje je mučilo sve brojnije vlasnike električnih automobila, toliko da su neki od njih čak i prosvjedovali. Naime, zakonski će se zabraniti parkiranje vozila “ispred i u punionicama za vozila na električni pogon, osim za vrijeme punjenja električnom energijom”. Ovaj je dodatak u Zakon uvršten budući da je primijećeno da vozači na takav način rješavaju problem parkiranja te onemogućuju drugim vozačima električnih vozila punjenje baterija.

Odredbe o parkiranju na punionicama bit će iste kao i za nepropisno parkiranje ispred kolnih ulaza, iznad priključaka vodovodne mreže, na mjestima rezerviranima za opskrbu ili za odlaganje otpada te u slučaju vatrogasnih i drugih javnih prolaza i prilaza. Kazna za parkiranje na e-punionici, ako tamo ne punite svoje vozilo, iznosit će 300 kuna.

Autonomna vozila – pazite gdje sjedite

Novi će ZSPC prvi puta u hrvatsko zakonodavstvo uvesti i pojam automatiziranog vozila. Pod time se smatra vozilo koje se može kretati na cesti bez prisutnosti vozača – vozilo koje koristi hardver i softver za kontinuiranu potpunu dinamičku kontrolu vozila (potpuno automatizirano vozilo bez upravljača).

Također se propisuje sankcija za vozače koji koriste vozila sa ugrađenim sustavima za pomoć vozaču (djelomično automatizirano vozilo) na način da vozač ne sjedi na vozačkom sjedalu za vrijeme vožnje, odnosno da vozilo upravlja samostalno te nisu u mogućnosti reagirati u nepredviđenim slučajevima.

Naime, piše MUP, u prometu na cesti su se pojavili vozači koji upravljaju vozilima novije generacije, sa ugrađenim sustavima za pomoć vozaču za upravljanje vozilom bez korištenja upravljača, a koji zlouporabljuju ugrađene sustave tako da tijekom vožnje ne sjede za upravljačem vozila te nisu u mogućnosti reagirati u slučajevima nepredviđenih ili incidentnih situacija. Obzirom kako na ovaj način može doći do prometnih nesreća s najtežim posljedicama ovakva vrsta prekršaja smatra se izrazito teškim prekršajem, počinjenim s izravnom namjerom te se stoga predlaže propisivanje sankcije u iznosu od 3.000 do 7.000 kuna.

Prijedlog novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama u javnoj će raspravi biti dva mjeseca, nakon čega se može očekivati da će biti upućen u saborsku proceduru.

YouTube MP3 - Hotmail
1