Honda razvija inovativni zračni jastuk

Honda razvija inovativni zračni jastuk

Iz Honde stiže vijest kako ovaj japanski proizvođač radi na razvoju novog zračnog jastuka koji bi trebao povećati sigurnost vozača i suvozača u situacijama frontalnih sudara, naleta vozila na prepreku te u tzv. prednjim udarima pod kutom.

Razvoj vodi hondin centar za istraživanje i razvoj u američkom Ohiju, a prve komercijalna primjena se očekuje već tijekom sljedeće godine.

Za razliku od konvencionalnih zračnih jastuka, koji sadrže jedan element koji se napuhuje, ovaj novi sustav koristi četiri glavne komponente. Točnije, tri odjeljka se napuhuju (središnja komora i dva bočna), a četvrti (tzv. jedro) se proteže između dvije bočne komore te hvata i usporava glavu putnika i povlači bočne komore prema sredini kako bi one “zagrlile” glavu.

Omogućujući bolju zaštitu u slučaju tzv. frontalnog udara pod kutom, novi zračni jastuk može pomoći u smanjivanju bočnih sila koje djeluju na glavu putnika, smanjujući mogućnost ozbiljnih ozljeda koje mogu nastati ako se glava snažno okrene ili klizne s zračnog jastuka).

Podijeli:
1