Hoće li Lotus postati konkurent Ferrariju?

Hoće li Lotus postati konkurent Ferrariju?

Do sredine prošle godine Lotus nije stajao najbolje, a ne stoji ni danas. Zadnjih desetak godina prije toga je nekoliko puta mijenjao vlasnike, vodstvo, imao financijskih problema i sl, a pored Evore koja je na tržište stigla prije skoro deset godina, Lotus u ovom stoljeću nije lansirao u potpunosti novi model. Tijekom ove godine Lotus je prodao svega 145 automobila što je pad od 25% u odnosu na prošlu godinu.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

No, ta bi crna razdoblja u narednom periodu mogla vrlo lako i brzo pastu u zaborav. Naime, kineski vlasnik Geely navodno razmatra mogućnost ulaganja najmanje oko dvije milijarde Dolara u Lotus što bi bilo dovoljno za cjelokupnu transformaciju ovog proizvođača. Uz čisti novac koji bi se iskoristio za razne stvari Geely je i vlasnik Volva te manjim dijelom Mercedesa pa bi Lotus vjerojatno profitirao i kroz suradnju s tim proizvođačima.

U Geelyju za sada ne potvrđuju navode o velikoj investiciji, već samo ponavljaju kako su posvećeni tome da pretvore Lotus u “globalno vodeći luksuzni brand.” Drugim riječima, Kinezi vide Lotus kao marku koja bi u skoroj budućnosti svojim proizvodima mogla konkurirati Ferrariju i Porscheu. Za sada znamo da Geely planira proširiti proizvodne pogona, zaposliti nove ljude, otvoriti novi istraživači i razvojni centar i sl, a već je ranije najavljeno i “usvajanje novih tehnologija.”

Nedavno smo vas izvijestili o lotusovim planovima za širenje ponude sportskim SUV modelima, a nadamo se kako ćemo uskoro doznati više i o ostalim novostima iz ovog proizvođača.

Podijeli:
1