Gordon Murray T.50: superautomobil bez ijednog komada plastike

Gordon Murray T.50: superautomobil bez ijednog komada plastike

Legendarni dizajner F1 bolida i superautomobila McLaren F1, Gordon Murray, sa svojom je kompanijom odlučio izraditi ultimativni automobil, po vlastitom guštu i bez ikakvih kompromisa kad je riječ o tehnologiji, materijalima i izgledu

Danas 74-godišnji Gordon Murray, legendarni dizajner automobila i bolida Formule 1, ima vlastitu kompaniju, Gordon Murray Automotive, s kojom je upravo pri kraju izrade vjerojatno najatraktivnijeg sportskog superautomobila današnjice. Gordon Murray Automotive T.50 bit će automobil izrađen “po guštu” ovog dizajnera, i rezultat procesa koji izgleda tako da jedna osoba ima potpunu autonomiju i slobodu u “izražavanju”, gotovo neograničen budžet, lude ideje i viziju kako bi savršeni superautomobil trebao izgledati.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

U konačnici će T.50 biti oko 3 milijuna dolara vrijedan automobil izrađen od ugljikovih vlakana, koji će se izvana najviše isticati velikim “ventilatorom” smještenim straga, koji će služiti za kreiranje dodatnog downforcea. Dakako, Murray je bio i glavni dizajner legendarnog modela bolida Formule 1 Brabham BT46, poznatoga i kao “fan car” koji se također isticao ventilatorom straga, koji je posljedično u F1 zabranjen.

U unutrašnjosti Murray također nije štedio, a nije niti pristajao na kompromise. Svaki detalj pomno je promišljen i izrađen samo za taj automobil (nešto što u slučaju legendarnog modela McLaren F1 Murray nije uspio postići), a posebno se ističe činjenica da plastike u kokpitu – nema ni u tragovima.

Analogni superautomobil

Mjenjač je ručni, sve kontrole su manualne, pa sam Murray kaže kako će ovdje biti riječ o vjerojatno posljednjem pravom vozačkom i potpuno “analognom” superautomobilu serijske proizvodnje. Vrata su gull wing tipa, a u kabini je raspored sjedenja 1+2, što znači da je vozač smješten centralno, a malo iza njega postavljena su sjedala za najviše dvoje putnika.

Motor ovog bolida je posebna priča. Samo za Murraya izradio ga je Cosworth. Riječ je o V12 motoru bez turbo punjača, zapremnine 3.994 cm3 i snage 663 KS. Konstrukcija automobila od naprednih materijala omogućila je da T.50 teži tek 950 kilograma, pa uz Cosworthovu agregat T50 ima jedan od najvećih omjera snage i mase u klasi – oko 700 konjskih snaga po toni. Ovaj motor ističe se i nevjerojatnom brzinom postizanja okretaja: od “lera” do maksimalnih 12.100 okretaja u minuti radilica se može zavrtjeti za samo 0,3 sekunde.

Gordon Murray Automotive T.50 bit će proizveden u samo 100 primjeraka, od čega je dvije trećine već rezervirano. Plaćanje je omogućeno u tri rate, zadnja od kojih sjeda na naplatu nekad tijekom 2022. godine kada započnu isporuke kupcima.

Podijeli:
1