GEN.TRAVEL, Volkswagenov koncept robotaksija za veće udaljenosti

GEN.TRAVEL, Volkswagenov koncept robotaksija za veće udaljenosti

Osim što razvijaju autonomne automobile koji bi trebali prometovati samo gradovima, u Volkswagenu imaju i ideju kako zamijeniti druga prijevozna sredstva, primarno avione, na nešto dužim putovanjima

Volkswagen je nedavno otkrio svoj koncept autonomnog vozila GEN.TRAVEL, električnog, održivog, modularnog, autonomnog i digitaliziranog prijevoznog sredstva budućnosti. Prema ideji njihovog istraživačkog odjela, ovakvo vozilo trebalo bi biti u stanju zamijeniti, primjerice, putovanje zrakoplovom na kraćim relacijama, odnosno umjesto toga putnici bi se mogli opustiti i čekati da ih potpuno autonomni automobil doveze na neko udaljeno odredište. Robotaksiji bi tako iz grada izašli i na otvorenu cestu.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

GEN.TRAVEL je osmišljen kako bi prometovao potpuno samostalno, s autonomijom pete razine, dok bi putnici u njemu mogli raditi, odmarati, zabavljati se ili uživati s obitelji. Automobil je i modularnog dizajna, pa se može prilagoditi za razne namjene, od poslovnih (s četiri sjedala i stolom u sredini) preko noćnih (s dva polegnuta sjedišta pretvorena u ležajeve) pa do klasičnih za obiteljska putovanja.

Automobilom upravlja umjetna inteligencija koja ima zadatak ne samo paziti na promet i voziti autonomno, već i anticipirati sve prometne situacije i prilagoditi im se, kako bi vožnja putnicima bila što udobnija. Tako bi rupe na cesti, zavoji, ubrzanja, kočenja i sve druge situacije prošle glatko, koliko je to god moguće, pa ih putnici uopće ne bi trebali osjetiti, zahvaljujući aktivnom ovjesu koji poništava svaku neželjenu vibraciju.

Iz kompanije ne navode kada i kako planiraju komercijalizirati ovaj koncept. Jedino što kažu, jest da on predstavlja viziju budućnosti mobilnosti za naredno desetljeće.

YouTube MP3 - Hotmail
1