Foxconn predstavio koncepte triju električnih vozila

Foxconn predstavio koncepte triju električnih vozila

Kineska kompanija Hon Hai Technology Group, poznata i kao Foxconn, bavi se proizvodnjom elektroničkih uređaja, među kojima je najpoznatiji iPhone. Sada su predstavili tri električna vozila iz vlastitih razvojnih pogona

Foxconn, kineska kompanija najpoznatija po sastavljanju iPhonea za Apple, razvija i sastavlja brojne druge uređaje za mnoge svjetske proizvođače. Na svojem su “tehnološkom danu” (Hon Hai Tech Day) ovoga tjedna prvi puta prikazali da su sposobni razviti i proizvesti – automobile i autobuse. Prikazali su prototipe svojih, u potpunosti vlastitim snagama razvijenih, vozila pod markom Foxtron.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Model E

Prvi od njih je Model E, obiteljska i poslovna limuzina, čiji dizajn potpisuje kultni talijanski studio Pininfarina. Ovaj automobil može poslužiti i kao mobilni ured, a njegove pametne tehnologije uključuju praćenje okoline, automatsko otvaranje vrata povezano s prepoznavanjem lica, te “pametne prozore”. Što se tiče pogona, Model E opremljen je elektromotorima snage 750 KS koji ga ubrzavaju od nule do 100 km/h za 2,8 sekundi. Navodno mu je doseg s jednim punjenjem baterija čak 750 kilometara.

Model C

Kompaktni Foxtron Model C ulazni je model ovog proizvođača, a riječ je o malenom gradskom SUV-u optimiziranome za udobnu i efikasnu vožnju. Iako je dug tek 4,64 metra, u njega se može smjestiti do 7 osoba, a koeficijent otpora zraka mu je samo 0,27. Ubrzanje 0-100 km/h bi trebalo biti oko 3,8 sekundi, a doseg 700 kilometara.

Model T

I za kraj, nešto potpuno drugačije. Foxtron Model T je gradski električni autobus s dosegom od oko 400 kilometara. Najviša mu je brzina 120 km/h, a kroz čak tisuću sati testiranja i prevaljenih 200.000 kilometara u probnim vožnjama već je dokazao svoju robusnost i izdržljivost u uvjetima stalnog zaustavljanja i kretanja.

Foxconn navodno ne planira ova vozila (osim autobusa) pustiti u prodaju pod svojim imenom, već je koncepte i prototipe iskoristio za pokazivanje svojih razvojnih i proizvodnih mogućnosti. K tome, teško da bi pored Forda mogli na tržište lansirati vozila imena Model E i Model T. No, kineska korporacija planira se pozicionirati kao značajan igrač u području razvoja i proizvodnje električnih automobila za druge kompanije, možda čak u budućnosti i – Apple.

Podijeli:
1